Самолетната катастрофа: Прокуратурата ще проверява дали има други виновни

Снимка: БТА

Днес прокурори и експерти направиха повторен оглед

Човешка грешка остава водещата версия за самолетната катастрофа от сряда. 33-годишният пилот Георги Влайков най-вероятно е изгубил контрол. След това самолетът паднал край летището в Лесново, смятат специалистите. Днес прокурори и експерти направиха повторен оглед.

Над два часа продължи допълнителният оглед в местността „Побит камък”. След като следователите приключиха, машината беше преместена в хангар на летището, за да бъде по-обстойно изследвана. Междувременно от прокуратурата съобщиха за NOVA, че ще проверяват дали само грешка на пилота е предизвикала катастрофата, или има и други виновни.

В 13:28 ч. - камера на летище Лесново записва момента, в който самолетът на пилота се разбива. Иван вижда всичко това от прозореца на къщата си. „Започна плавно да слиза. Помислих си, че прави някакъв лупинг. По едно време гледам, че човекът не се изкачи и си казах, че нещо стана”, разказа той.

„Най-вероятно това е скоростен срив, който е бил допуснат при изпълнение на фигури, които могат да се получат от голямо претоварване”, обясни председателят на Националния борд за разследване на транспортни инциденти Христо Христов.

Така от Националния борд обясняват как се е стигнало до катастрофата. Времето вчера е било подходящо за полети. Въпреки това самолетът на Влайков е от малкото, които излитат от Лесново. 

24 часа след катастрофата екипите с тежка техника събраха останките от самолета, за да може разследването да продължи. „Някои действия могат да бъдат извършени, когато самолетът бъде вдигнат в подходяща техническа обстановка”, заяви наблюдаващият прокурор Борислава Барбалова.

Въпреки че експертите са сигурни, че става въпрос за човешка грешка, обвинението все пак ще проверява всички версии. „Дали става въпрос за човешка грешка или за техническа. И дали се касае за действия на самия пострадал, или има някакво чуждо действие”, добави Барбалова.

След удара парчета от корпуса са разпръснати на десетки метри. Разследващите разчитат на показанията на очевидци и останките от машината, за да направят заключения. „Малките самолети никога нямат черна кутия”, уточни Христов. 

Крайният срок за разследването е една година. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//