Само журналисти посрещнаха българските пожарникари от Атон

снимки: infomreja.bg

Мисията на българските огнеборци в потушаването на големите пожари край Света гора приключи. Точно в 18.50 часа днес деветимата пожарникари от службите в Благоевград и Банско, начело с шефа на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен инспектор Георги Пармаков, преминаха българо-гръцката граница при ГКПП – Кулата.

Двата екипа пристигнаха с противопожарните автомобили, с които на 11 август по разпореждане на вътрешния министър Цветан Цветанов бяха изпратени за потушаване на мащабния пожар, обхванал Зографския и Хилендарския манастир в Света гора.

„Пожарът беше много голям, дейността ни се състоеше предимно в охрана границите на Зографския манастир. Използвахме престоя си там и за да извършим обучение на около 35-имата наши монаси“, коментира пред единствените посрещачи - журналистите, Георги Пармаков.

Въпреки че реално нашите екипи не се включиха пряко в потушаването на пожара, достатъчно бе, че часове след пристигането им на полуострова от небето се изсипа проливен дъжд, който успя да загаси пламъците.

По думите на Пармаков монасите са били изключително загрижени за сигурността на манастира и неговите имоти и по тази причина са настояли да бъдат изпратени в тяхна подкрепа български пожарникари.

Огнеборците от Пиринско са се включили в създаването на просеки и в гасенето на пожара по южната част на полуострова и в близост до Зографския манастир.

„Вчера направихме пълно обследване на противопожарното състояние на манастира, прегледахме електрическата инсталация и уредите за първоначално гасене. Съществени пропуски не открихме, но трябва да се вземат допълнителни мерки за сигурност, а самите монаси се нуждаят от обучение за адекватни действия при евентуални бедствени ситуации“, допълни Пармаков.

След големия пожар, избухнал в Атон преди години, са взети допълнителни мерки за сигурност. Изградени са противопожарни стени и гасителни инсталации в покривното пространство.

Първата българска група от 21 горски служители, участвала в потушаването на пожара в Атон, се завърна вчера.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK