Само 12 от 265 общини в България имат приети и действащи общи устройствени планове

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, снимка: Infomreja.bg

Само 12 от 265 общини в България имат приети и действащи общи устройствени планове. По-голямата част от останалите са предприели действия за изработването им, като процедурите са на различен етап. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с повишения обществен интерес към ОУП на общините в страната. 

През 2015 и 2016 г. от МРРБ са сключени споразумения със 185 общини за предоставяне на финансиране за изработване на общи устройствени планове от бюджета на министерството. Сключените от МРРБ споразумения с общини през 2015 г. са на стойност 5 млн. лв. През тази година са сключени нови споразумения на обща стойност 4 млн. лв. Общините ще бъдат финансирани до края на 2018 г., докогато трябва да бъдат одобрени и ОУП.

Изработването на общите устройствени планове на тези общини е на различен етап от процедурата. Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие министърът на регионалното развитие и благоустройството е упълномощен да допусне изработването на общи устройствени планове на Черноморските общини и да финансира изработването им.

По отношение на Общия устройствен план на Бяла е поискано да се изготви задание за проектиране. Такова е изготвено и прието от Общинския съвет през 2014 г. Осигурено е финансиране от бюджета на министерството за 2014 г. То е преминало етап на съгласуване с различни отговорни институции, като са направени бележки по него, включително от Министерството на околната среда и водите и Министерство на културата, които трябва да бъдат отразени.

Действащи подробни устройствени планове, одобрени от община Бяла, които  противоречат на екологичните изисквания, могат да бъдат променени. Обществената поръчка за избор на изпълнител по реда на ЗОП, за изработване на ОУП на община Бяла, може да стартира до края на тази година.

Процедурата по изготвяне на ОУП на дадена община преминава през различни етапи. Започва с изготвяне на задание за проектиране, което включва намеренията на общината да развива територията. Изготвя се предварителен проект на ОУП и Екологична оценка, която е задължителна част от проекта. Задължително се провежда обществено обсъждане на проекта.

Окончателния проект на Общият устройствен план трябва да отчете всички направени по време на различните съгласувателни процедури и общественото обсъждане бележки и коментари, в рамките на нормативната уредба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK