С възстановка отбелязват 142 години от Освобождението на Дупница

Снимка: Личен архив

Пресъздават разговора между майор Орлински и местните свещеници

За трета поредна година с възстановка ще бъде отбелязано честването на 142 години от Освобождението на Дупница от турско робство. Това ще се случи тази неделя - 12 януари.

Както и през 1878 година, посрещането ще стане на кръстовището при Рибарника, където майор Орлински ще пристигне заедно с войниците си на коне и в автентични униформи от онова време точно в 11:00 часа. Тази инициатива бе решено да се превърне в традиционна - като се отбелязва само в неделните дни около датата 14 януари, за да не се създава напрежение в работните дни.

Тази година, в ролята на майор Орлински ще влезе друг дупничанин, но кой е той - ще стане ясен на самото събитие. Целият му диалог с местните свещеници ще бъде пресъздаден по спомените на Никола Лазарков, който е описал в подробности този ден.

"Шествието на свободата", такова, каквото е било, ще поеме по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани по ул. "Орлинска", като ще спре на паметната плоча на майор Орлински и ще продължи по "Николаевска" до площадната част пред Дом на техниката, където ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на дупнишките опълченци, след което ще се продълци с народно веселие.

Във възстановката ще се включат фолклорни ансамбли и танцови формации от общината.

В неделния ден, за времето от 10,45 часа до приключване на шествието, ще бъде затворено движението в участъка от Рибарника до Развесена върба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK