С водосвет откриха Взаимно училище в Банско

Снимки: Община Банско

Лентата на училището беше тържествено прерязана от кмета на община Банско Стойчо Баненски и Светла Барякова, директор на Музеен комплекс-Банско

Продължават честванията в Банско на 230-годишнината от рождението на патриарха на новобългарското образование Неофит Рилски. В етнографския музей „Велянова къща“, с водосвет бе открито Взаимно училище.

Лентата на училището беше тържествено прерязана от кмета на община Банско Стойчо Баненски и Светла Барякова, директор на Музеен комплекс-Банско. На събитието присъстваха зам.-кметовете Сашка Въчкова и Магдалена Юсева, ученици и учители, съобщават от пресцентъра на Общината.

Почти два века след въвеждането от Неофит Рилски на модерния за времето си Бел-Ланкастърски метод, известен и като взаимоучителен метод, в родния град на първоучителя ще заработи автентично Взаимно училище. То е направено точно по модела, по който Неофит Рилски създава първите училища в Габрово и Копривщица.

Отпред е бюрото на учителя, който наблюдава и ръководи обучението; до него е мястото на ученик "главен показвател", който ръководи целия учебен ден със специални команди; при всеки чин стои ученик „показвател“, който е специално обучен да преподава определените за съответното ниво уроци. Най-отпред на чиновете седят най-малките и се учат да пишат буквите върху пясък на специални пясъчни чинове. По-назад са по-големите, които пишат върху плочи с калем. На последните два чина са големите и напреднали ученици, които пишат с перо и мастило на хартия и изучават краснопис.

Характерен елемент за този вид обучение са стенните таблици. Те се закачват по стените на учебния салон и групичка деца, наредени в полукръг, под ръководството на своя „показвател“ четат и учат заедно своя урок от закачената пред тях таблица. В таблиците е разпределен учебният материал на части, които представляват различни по сложност упражнения и уроци.

В училището в Банско музейните работници са осигурили 68 стенни таблици и оригинални учебни материали от времето на Неофит Рилски. През Взаимното училище ще минат всички класове от началния курс на обучение от общината, като ще проведат там специални уроци.

Посетителите на училището ще имат възможност да се пренесат в реална среда назад във времето, до зората на светското образование в България.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK