С водосвет откриха Празника на черешата в Кюстендил (СНИМКИ)

снимки: infomreja.bg

С водосвет, отслужен от архиерейския наместник в Кюстендил отец Генади Генадиев, беше открит двудневният Празник на черешата в Кюстендил.

Централният площад  „Велбъжд“ се оказа тесен за десетките щандове, подредени с различни произведения на изкуството, изработени от череши.

Занаятчии от различни краища на страната също не пропуснаха проявата, за да зарадват хората и гостите на града със своите собственоръчно изработени накити и украшения за дома.

По време на днешното откриване директорът на Института по земеделие Димитър Домозетов представи 80 вида сортове череши. За всички присъстващи беше разяснено и предимството на всеки един от новите видове.

Официални гости на тържеството в областния град бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, Атанас Камбитов – кмет на Благоевград, заместник-кметовете на Перник - Илинка Никифорова и Петър Първанов, областният управител на Кюстендил Иван Каракашки и депутатите Мая Манолова и Кирил Калфин.

Тази година събитието преминава в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за Европейска столица на културата.

„Скъпи гости, отрудени производители. Ние спираме тази тежка кампания, за да дадем заслуженото на този плод. През миналата година по площи черешови насаждения България е на 10-о място в света. Страната е на 19-о място по добита продукция от декар и всичко това не е случайно“, подчерта директорът на Института по земеделие Димитър Домозетов.

Първата овощарска изложба в Кюстендил е проведена през 1896 година, когато градът получава званието „Майка на овощарството“. 

През утрешния ден ще бъде избрана най-едрата череша, най-красиво аранжиран щанд и най-атрактивно вешело. В събота от 20 часа жителите и гостите на града ще могат да се насладят на изпълненията на групата Хари Мата Хари и изпълнителката Лиора Симон.

Водещ на проявата е актрисата Алекс Сърчаджиева.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK