С уникални занаяти и 2500 изпълнители от три държави стартира „Балканска черга“ в селото на Майстора

Снимка: Infomreja.bg

С уникални занаяти и над 2500 изпълнители от България, Сърбия и Македония стартира тазгодишното издание на Международен фестивал „Балканска черга 2018 г.“.

Неслучайно тридневният фестивал се провежда в селото на Майстора, където всяка година в рамките на три дни стотиците гости на празника имат възможността да се насладят на богата фолклорна проява.

„110 години независимост, но много, много повече години независима култура и бит. Пример за това сте вие, които обичате този фестивал и всяка година го посещавате. В крайна сметка три дни се веселим, три дни показваме нашия бит, традиция и култура, нашето желание да ни има в общото европейско семейство“, обяви по време на откриването на фестивала един от организаторите на проявата и председател на сдружение „Роден край“, Борислав Крумов.

Плътно до него бе и кметът на Шишковци, Климент Терзийски. Двамата успяват преди 8 години да създадат фестивала, който се радва на все по-голям интерес от цялата страна и не само.

„Аз съм щастлив и тази година да ви приветствам с добре дошли. Да ви пожелая все така да намирате време, начин и средства и да идвате на „Балканска черга“. Този фестивал сме го направили, за да запазим традицията, да запазим това, което са пеели и играели нашите баби и деди“, заяви кметът на Шишковци и организатор на проявата, Климент Терзийски.

„На днешния ден няма как да не си спомним, че Балканската черга е тъкана през вековете с много мъки и сълзи, и че трябва всички заедно да вложим много усилия и разум, тя да се тъче с братска обич и майчина нежност. Гнездото на веселието и красотата от векове е Шишковци“.

С тези думи се обърна към стотиците гости на Международния фестивал кметът на Кюстендил, Петър Паунов. 

По традиция тази година на сцената в Шишковци ще се изявят множество състави, като бройката им до този момент е 150. Откриването беше съпроводено от фолклорно изпълнение на кюстендилския славей Димана Крумова.

Занаятите в нас

В истинска атракция на Международния фестивал Балканска черга се превърна 56-годишната кюстендилка Антоанета Стефанова. Тя показа уникални фигури, които са изработени изцяло от вестници. „Мисля, че подобни фигури не сте виждали. Едва ли някой може да си представи, че те са изплетени от вестници. Първоначално всичко започна като хоби, но ето вече все повече хора ме търсят и се радват на изработките ми“, обяснява още кюстендилката.

За първи път жената участва във фестивала и се радва на изключително голям интерес от стотиците гости. „Самата изработка на фигурите не е толкова трудна, колкото подготовката. Един лист от вестник трябва първо да се превърне в тръбичка, след това да се изплете и боядиса, за да можете накрая да видите този резултат“, разказва Антоанета.

Кошничарството на изчезване

Едва 10 годишен кюстендилецът Димчо Занев започва да се занимава с изработката на кошници и така до днес. Възрастният мъж сега е на 86 години и въпреки това е редовен участник във всяка една проява в община Кюстендил. „Няма кой да наследи вече занаята ми. Младите не ги влече. Надявам се поне да мога да предам наученото на правнуците, защото иначе кошничарството ще изчезне“, обяснява възрастният мъж.

„Балканска черга“ ще продължи и през следващите два дни, като в неделния ден ще бъде подредена 80 – метрова черга от баници и зелници от трите държави. За всички гости на празника са предвидени и множество атрактивни игри, като дърпане на въже, борби и богата фолклорна програма.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ФЕСТИВАЛА ВИЖТЕ ВЪВ ФОТОМРЕЖА

22 септември   2018 г.

13.00 ч.  ОТКРИВАНЕ НА  ФЕСТИВАЛА

13.15 ч.   Oткриване на изложба базар

  - Изложба на черги от региона на Краището

  - Изложба и демонстрации на стари занаяти

  - Изложба картини на местни художници и студенти от НХА  

- Изложба базар на селскостопанска продукция от района

  - Сръбска и българска скара и специалитети 

14.00 ч. Фолклорна програма- състави от България, Сърбия,

              Македония и др.

17.00 ч.  Демонстрация – варене на ракия и конкурс

    „Нaй-добра домашна ракия”

20.00 ч.  Концерт  Ива Давидова

23.00 ч.  ДJ

23 септември  2018 г.

10.00 ч.  Начало – фолклорна програма състави от България и Сърбия и др.

14.00 ч.  Кулинарна изложба – тестения и изделия, конкурс „Зелника на Майстора”

  - Изложба и демонстрации на стари занаяти

16.30 ч.  Демонстрация  състезание  за  най-сръчно

    рязане на дърва за огрев.

D20.00 ч. Концерт АШЛИ

23.00 ч. DJ.

 24 септември  2018 г.

10.00 ч. Начало – фолклорна програма – състави от региона

12.30 ч. Изложба и демонстрации на стари занаяти

13.00 ч. Турнир - народни борби за агне за професионалисти и аматьори

18.00 ч. Закриване на  фестивала

           … фестивалът, в който вие сте участници …

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK