С шествие в Благоевград патриотите отбелязаха Илинденско-Преображенското въстание

Снимки: ВМРО

В София на Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско се събраха десетки признателни потомци, членове и симпатизанти на ВМРО, общественици, политици, за да отбележат 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Паметната дата бе отбелязана и с шествие в Благоевград. То бе водено от народния представител от Обединени патриоти за Благоевградска област Атанас Стоянов, който е и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение. С развети знамена на ВМРО, понесли ликовете на легендарни войводи участниците в шествието достигнаха до паметника на Гоце Делчев на централния площад в града.

Там признателните патриоти положиха венци и цветя. Слово пред събралите се произнесе депутатът Атанас Стоянов, като отбеляза значимостта на Илинденско-Преображенското въстание за българската история.

В думите си пред събралото се множество вицепремиерът Красимир Каракачанов напомни за саможертвата на въстаниците, които със смелостта и безкористността си трябва да служат за пример на днешните поколения. Той отбеляза, че преди 115 години отзвукът от въстанието и кървавото му потушаване насочват общественото внимание на европейските държави към съдбата на поробените българи в Македония.

И в събота, 21 юли, продължават събитията, с които отбелязваме годишнината от най-голямото българско въстание в Османската империя – Илиндендско-Преображенското.

В София от 11.00 часа в парк „Св. Троица“, район Илинден – ансамбъл „Гоце Делчев“ ще раздава брошури и ще играе фолклорна програма. Представители на НД „Традиция“ ще направят историческа възстановка на събитията отпреди 115 години.

В македонския град Смилево на 21 юли от 17.30 часа местно време започва голямото общо честване на годишнината. На него ще присъства българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, депутати, членове и симпатизанти на ВМРО от България, както и граждани от всички краища на Република Македония. Традиционно организатор на това събитие  БККС.  Тази година то минава под мотото „Общото минало обединява“ - в унисон с вече подписания договор за добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK