С родопски гайди откриха 12-ия кукерски фестивал в Симитли (СНИМКИ)

снимки: Община Симитли

Родопски каба гайди, в синхрон с уникалния звън на чанове и зурни, огласиха град Симитли и заедно със страшните чудовища от 31 кукерски групи от цялата страна прогониха злото и орисаха с добро. Още от рано сутринта стартира пъстрото кукерско дефиле в Симитли.

Кукери с разкошни костюми от кози кожи, чудовища със страшни маски, бабугери с овчи кожи с по 50 кила чанове на кръста, парцаливи кукери с конусовидни шапки от другия край на България сътвориха за дванадесета поредна година уникалния празник на кукерските и маскарадните игри „Симитлия – Древната земя на кукерите”.

„Най-ценното за нас като организатори на този празник е, че територията и географията на нашия фестивал се увеличават с всяка година”, отбеляза кметът на община Симитли Апостол Апостолов, който е основен инциатор за създаването на фестивала и утвърждаването му през годините.

„Това е фестивал, който сме създали, за да затвърдим българщината, да запазим българския дух и българските обичаи. Защото няма нищо по-важно от това да съхраним традициите си, българската памет да остане и след нас. Бъдете живи и здрави, нека продължаваме заедно да правим фестивала и да осъществяваме мечти си”, отбеляза в приветствието си към участниците и многохилядната публика Апостол Апостолов.

Камерен състав на уникалния смолянски оркестър „100 каба гайди” пристигна за фестивала в Симитли по покана на градоначалника. Неповторимият звук на петнайсетината гайди отекна на стадиона в града и се понесе по течението на Струма, като придаде небивал разкош на пъстрия кукерски фестивал.

Тази година фестивалът е с нов рекорд по масовост. Дефилираха общо 31 групи от цялата страна. Организаторите се радват, че фестивалът в Симитли е предпочитана сцена за маскарадните игри за все повече групи и от Пернишки регион.

Арапи с черни маски и рога от стачинарската група "Златна фея" от Петрич бяха сред първите, дефилирали на стадиона в Симитли. И за изненада на публиката „Златната фея” се оказа мъж.

Традиционно гълъби полетяха в небето над Симитли, част от кукерската група от село Полето, която е една от най-младите групи в общината, но в групата са сред най-големите мераклии, пазители на кукерската традиция. 100 гълъба, символи на мира, свободата, топлината, любовта, полетяха над Симитли във фестивалния ден. И в други групи имаше живи пернати, жив петел щъкаше между кукери и старци от сурвакарската група на село Железница.

Групата от карловското село Васил Левски дефилира с остри бели маски, с рекордно тежки звънци и хлопки на кръстовете. А сурвакарската група от село Габра, община Елин Пелин, си короняса цар.

Кукерската група от пернишкото село Лесковец представи Сурвакарска сватба. Това бе и акцентът в представянето на кукерите от кюстендилското село Ябълково.

На фестивала дефилираха и Кубрат Пулев и Владимир Кличко, които проведоха своята спаринг среща пред хилядите на стадиона в Симитли.

През целия ден пъстротата, автентичността, иновативността, артистичността, оригиналността, майсторлъка на маските и тежестта на долгокосместите костюми наблюдава компетентно жури, съставено от хореографи, етнолози, фолклористи.

Поощрителна награда – почетният знак на фестивала и парична награда и тази година имаше за всяка група, участник в „Симитлия – Древната земя на кукерите”. С медал за приемственост на кукерската традиция и сурвакарството бяха окичени всички деца, участници във фестивала.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ В РУБРИКАТА "КАКВО ВИДЯ?"

 

 

снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли

КОМЕНТАРИ

!!!00:01 - 11.01.2015
Поздравления за фестивала в Симитли. Там се спазват традициите
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK