С питка и мед посрещнаха в Благоевград патриарх Неофит, той откри международен форум за религиите и гибелните култове (СНИМКИ)

С питка и мед посрещнаха българския патриарх Неофит, снимка: Infomreja.bg

С питка и мед посрещнаха българския патриарх Неофит в Деня на Независимостта в Благоевград. Това е първото официално посещение на патриарха в областния център на Пиринско. 

Негово Светейшество пристигна в късния следобед днес за откриването на IX всеправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове.

Преди началото на форума той се срещна с кмета на на Благоевград д-р Атанас Камбитов, областния управител Бисер Михайлов и митрополит Серафим. Обсъдени бяха конкретни въпроси, касаещи сътрудничеството между Община Благоевград и Българската православна църква и нейното поделение Неврокопска митрополия. 

При откриването на международната среща в зала „22 септември“ специален поздрав към всички отправи ансамбъл „Пиринска китка“.

Българският духовен водач благослови лично, от свое име и от името на на Светия Синод на Българската православна църква участниците в ІХ Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”.

В Благоевград пристигнаха над 100 духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от всички православни страни, които ще изнесат доклади и ще се включат в дискусията по тазгодишната тема. 

Кметът Камбитов благодари за гласуваното доверие форумът да се проведе именно в Благоевград. „Чест, привилегия и удоволствие е да бъдем символични домакини на IX международна среща на православните центрове. Няма как да не сме ангажирани с темата, свързана с фундаментализма. Това не е проблем само на религията, това е проблем на културата, на политиката, на образованието. Това е проблем на живота, защото фундаменталист можеш да бъдеш във всяко отношение. Смятам, че проблемът се корени в липсата на правила в съвременното общество. Повечето хора не са доволни от това, което имат, искат това, което нямат, не знаят как да го постигнат, а в същия момент им бива внушавано, че им се полага“, каза по време приветствието си градоначалникът. Той използва случая да поздрави и всички българи по повод 108 години от обявяването на Независимостта на България.

"Приветстваме усилията на всички ви, чрез организирането на подобни научни и пастирски форуми да посочвате и анализирате онези изопачени и пагубни учения, които отклоняват хората от истината и от пътя на спасението и погубват душите им, като припомняте, кое е „словото на живия Бог, Който пребъдва довеки” (1 Петр. 1:23) и коя е Църквата, която ни води към спасение", обърна се към присъстващите българският патриарх. 

В приветственото си слово към участниците във форума той заяви още: "Бог ни е дал да живеем във време, когато не само с бързи темпове се изменя външният облик на света около нас, но се променя и самият човек, изместват се основите на неговия светоглед. Разрушава се онази система от ценности, която е крепила обществото ни в течение на векове и е представлявала непогрешим ориентир в живота на хората.

Здравата основа на традиционното разбиране за „добро” и „зло”, „справедливо” и „несправедливо”, „редно” и „нередно”, „добродетел” и „грях” се разклаща под напора на всевъзможни модерни либерални идеи. А в такава обстановка на ценностна дезориентация, особено в периоди на социална и политическа нестабилност се появяват нови и твърде сериозни заплахи за хората.

Като реакция спрямо социалните проблеми и духовната деградация в днешното общество се появяват хора и цели организации, които под маската на връщане към исконната здрава традиция и на възраждане на традиционни ценности и морал се стремят да наложат на всяка цена и с всички средства радикални течения и псевдорелигиозни учения и така да погубят мнозина".

Откриването уважиха и тримата народни представители от Пирински регион - Йордан Андонов, Кристиан Вигенин и Атанас Стоянов.

В международния форум, който ще продължи до 25 септември, участват представители на православните църкви: Александрийска, Йерусалимска, Антиохийска, Сръбска, Грузинска, както и от Кипър и Албания. 

Тези междуправославни срещи се провеждат ежегодно в различни страни. България, и по-специално Неврокопската епархия, е домакин за трети път, а един от основателите на Мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове е вече покойният Неврокопски митрополит Натанаил.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK