С пищен празник отбелязаха 90-ия юбилей на училището в Абланица (СНИМКИ)

снимки: infomreja.bg

Бивши и настоящи учители и ученици, директори на училища от целия Гоцеделчевски регион, много гости от най-високо ниво, бизнесмени, родители и жители на хаджидимовското село Абланица днес изпълниха до краен предел двора на празнично украсеното местно училище СОУ "Паисий Хилендарски", за да отпразнуват неговата кръгла 90-годишнина.

Празникът на школото започна с химна на Република България, химна на Европейския съюз и химна на училището юбиляр.

В чест на празника в самото учебно заведение бяха подредени много изложби, посветени на историята му. На първия етаж имаше и специална "стая на спомените", в която бивши учители и ученици си спомниха за прекараните години в училището в Абланица.

На открито бе подреден и етнографски кът с местни традиционни ястия като баници, лозови сарми, погачи, мекици, традиционната абланишка халва, качамак и други специалитети. 

Специалната програма, която бе посветена както на патрона Паисий Хилендарски, така и съобразена с годините и еволюцията в развитието на школото през 9-те му десетилетия и управлението на всички директори на училището до ден днешен.

Въпреки жаркото пролетно слънце, и гости, и домакини изгледаха с възхищение и в захлас цялата програма на невероятно талантливите ученици, като на сцената най-красиви и впечатляващи бяха най-малките - възпитаниците на детската градина.

Концерт-спектакълът бе под ръководството на неуморимия Арбен Терзиев - дългогодишен учител по музика в училището в Абланица.

Сред почетните гости на тържеството бяха представители на образователното министерство, Българската академия на науките, Регионалния инспекторат по образованието, ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, Втора английска гимназия - София, Районен съд - Гоце Делчев, РУП - Гоце Делчев, Туристическо дружество "Момини двори". 

Сред почетните гости и приятели на училището в Абланица бяха още д-р Теменужка Любенова - председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, гражданинът на Европа за 2013 г. д-р Милен Врабевски - председател на фондация "Българска памет", известната българска спортистка Нешка Робева и много други.

"Часовникът отмерва времето, изминаха 90 години от основаването на светското училище в Абланица, през което минаха поколения достойни хора - директори, учители, ученици, за да превърнат нашето училище в авторитетна образователна институция – жива връзка с висшите училища и бизнеса. Днес отново е време да се преклоним и да благодарим за пореден път на всички бивши учители, съратници и партньори, без които нямаше да достигнем до настоящите ни успехи". 

С тези думи дългогодишният директор на СОУ "Св. Паисий Хилендарски" Мехмед Имамов поздрави всички учители и ученици, както и всички гости.

"Времената вече са други, пред нас са нови предизвикателства, но най-важното, което е останало и ние успяхме да съхраним, е поривът да творим, да създаваме и да надграждаме завещаното ни от предшествениците ни. Осъзнали сме разликите между енергиите на времето и сме успели да се слеем с тях", заяви още в словото си Мехмед Имамов, който пожела на всички здраве, дръзновение и още по-високи цели, за да пребъде българското образование.

На празника с почетни плакети бяха наградени посмъртно първият директор на училището Тома  Попов, първият местен директор Адем Арнаудов, първата жена директор Димитрия Мачева, директорът, управлявал училището до 1972 г. - Димитър Аратлъков, Юри Газиев - директор до 1991 г.

Почетни плакети по случай 90-годишнината на светското училище в Абланица бяха връчени и на доц. Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, доц. Траян Попкочев - заместник-ректор на ЮЗУ "Неофит Рилски", Мария Карагьозова - председател на Районен съд - Гоце Делчев, кмета на община Хаджидимово Людмил Терзиев, д-р Милен Врабевски, депутата и заместник-председател на Народното събрание Алиосман Имамов и много други.

Специални поздравителни адреси по случай празника на училището в Абланица изпратиха министърът на образованието Тодор Танев, началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Ивайло Златанов, директори на елитни гимназии и институции от региона и цялата страна.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK