С пари от ЕС училища от Гоце Делчев и Щип стават достъпни за деца с увреждания

снимки: infomreja.bg

На специална церемония в Гоце Делчев бе даден старт на  партньорски проект с Република Македония за подобряване достъпа до училищата за деца с физически  увреждания. Партньори по проекта ще бъдат III ОУ „Братя Миладинови”, I ОУ „Гоце Делчев” и четири училища от гр. Щип, Република Македония. Всяко едно от учебните заведения ще разполага с бюджет   на стойност 276 079 евро, а срокът за изпълнение е две години.

Специално за сключване на договора и старта на проекта в Гоце Делчев пристигнаха кметовете на македонските градове Щип - Зоран Алексов, Виница –  Емил Дончев и Пробищип - Тони Тоневски, на които кметът домакин Владимир Москов връчи почетния знак на града и българския национален трибагреник. Директорите на двете гоцеделчевски училища Мариана Халачева и Спас Тетимов размениха с македонските си партньори идеи за ново сътрудничество.

Проектът, по който ще работят училищата, цели социално сближаване и трансгранично сътрудничество между хората с физически недостатъци и ограничена свобода на движение, както и създаване на възможности да бъдат активни участници в обществото. Със средствата, осигурени от ЕС, учебните заведения ще подобрят базите си така, че да се улесни достъпа на децата с физически увреждания. Предвижда се да бъде подобрена инфраструктурата за придивижване на хората с физически увреждане в училищата, както и намиране на решения за дългосрочно преодоляване на архитектурните бариери.  Учителите ще преминат през специално обучение за повишаване на квалификацията си.

„Дори само едно дете да има нужда, или пък изобщо да няма, училищата трябва да бъдат приспособени и готови за посрещане на такива ученици, които имат същите права за достъп до качествено образование, както връстниците си”, заяви кметът на Щип Зоран Алексов. „Преди дни внесохме още осем проекта по трансгранично сътрудничество и се надяваме в най-скоро време да продължим съвместната си дейност”, заявиха партньорите от Гоце Делчев и Щип.

                              

КОМЕНТАРИ

Гражданин15:12 - 19.09.2011
Москов бачка за града, а някой селяни се чудят само как да направят мръсно на нас гражданите като му саботират проектите. Браво кмете, само така!
Неврокопчанин19:58 - 18.09.2011
Така е едни разединяват други работят иобединяват в Гоце Делчев . Браво на кмета Владимир Москов по трансгранично сътрудничество е по - лесно да се спечели финансиране защото там не могат да пречат противниците .
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK