С освещаване на хляба започна ХХ Национален ученически празник „За хляба наш…“ в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим заедно със свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично” благословиха хляба на участниците в XХ Национален ученически празник „За хляба наш…”.

Празникът бе официално открит от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград, Христина Шопова. На участниците и на всички присъстващи тя пожела да бъдат здрави, щастливи, успешни и да показват умения, да се гордеят, че са българи и благоевградчани.

Шопова прочете поздравителен адрес от Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, в който тя дава висока оценка за работата на кмета д-р Атанас Камбитов, на община Благоевград и на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Празникът продължи с рецепти, танци и песни. Разгледани бяха всички произведения на участниците- макети, произведения, рисунки.

XХ Национален ученически празник „За хляба наш...” се провежда под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Проявата е част от културната програма на Община Благоевград за 2018 година, част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката и е включена в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет.

Празникът е подкрепен от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. Тази година в националния конкурс „За хляба наш…”  участие взеха възпитаници и представители на учебни заведения от цялата страна.

Целта на Националния ученически празник  „За хляба наш....” е да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите на други европейски народи. Идеята е и да се повиши интересът на учениците към  творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност, както и изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK