С огнено шоу читалището в Шипочано отпразнува първи рожден ден

Снимки: Народно читалище „Пробуждане-2022“

Както малкото дете прохожда около първата си годишнина и след това започва да тича, обяви председателят д-р Ирина Йовчева

Празникът по случай първата годишнина от създаването на най-новата културна институция в община Кюстендил – юридическото лице с нестопанска цел с наименование Народно читалище „Пробуждане-2022“ – с. Шипочано бе открит от неговия председател, д-р Ирина Йовчева с официално обръщение към: кметския наместник на селото, специалния гост – г-жа Виолет Вьорлер, учредителите, членовете, симпатизантите, жителите и гостите на китното селце в подножието на Конявската планина – Шипочано.

„Новото читалище е продължител на идеята на създаденото преди век подобно средище на културата, наименувано „Просвета“ с председател Владимир Яначков“, уточни председателя, която бе и водещ на 5-часовото събитие с богат програма. В програмата взе доброволно участие и приятеля на читалището - народния певец Георги Илиевски.

От 26.07.2022г. „Пробуждане-2022“ е вписано в търговския регистър като народно читалище с 52 учредители. На 04.08 миналата година е вписано в Регистъра на народните читалище под N3719 на Министерство на културата, откогато е действащо. Понастоящем членовете му са 58.

Водещата поздрави специално и родените на същата дата с читалището негови приятели:

Д-р Августина Рудева (епигенетик и лектор в семинара ни на 04.02), Дилън Веселинов (участник в няколко наши събития, възпитаник на Клуб „Творческата работилница“ към ОУ „Проф. Марин Дринов“ гр. Кюстендил, с която читалището си сътрудничи), Десислава, от с. Раждавица, на която бе оказана честта да води едно от празничните хора.

За една година читалището има разнообразни събития в зала и на открито, за по-тясна и по-широка аудитория. Все още организацията не разполага с общинско помещение, за което са подадени молби от 11.08. и 22.12. 2022г. и от 22.03.23г, но това не попречи на ръководството на читалището и на неговите членове да изпълняват планираните дейности с устрем и плам.

Читалището ползва конвенционални и дигитални средства, с които да комуникира с аудиторията си. Има страница в социалната мрежа Мета и защитена група с 202 последователи.  Чрез електронна поща получава множество покани за фестивали и др. прояви.

Д-р Йовчева благодаря на всички, които повярваха в добрата кауза, която вече дава своите резултати. За една година читалището 40 събития. За следващата 20224г. Настоятелството има идея да разшири партньорствата с читалища от различни общини в България, да почерпи от техния опит и по този начин да постави началото на един нов вид алтернативен туризъм.

Председателят направи сравнението: „Както малкото дете прохожда около първата си годишнина и след това започва да тича и му се иска да полети, така и ние вече натрупахме опит в организирането на разнообразни събития, предназначени за различни целеви групи, но с общата цел – обогатяване на знанията и едновременно с това запазване на българските традиции. А българската традиция повелява на празник хората да се веселят, хващайки се за ръце на хоро.“

Първото хоро на рождения ден на „Пробуждане-2022“ се поведе от внучката на Владимир Яначков, г-жа Владка Йовчева – член на младото читалище, инвеститор на зала „Райнер“, която към момента се ползва и за нуждите му, и майка на д-р Йовчева. Членовете на същото, които са допринесли за развитието му, бяха удостоени с честта да водят някои от хорáта, които иначе по традиция се водят от д-р Йовчева, която създаде и детската танцова школа „Делимче“ към читалището.

Водещата на събитието спомена и за Международния ден на бирата, който се празнува по традиция в първия петък от месец август, т.е на 04.08 т.г. (на годишнината на читалището). Като културно-просветна организация, чиято цел е да разпространява полезна и интересна информация д-р Йовчева спомена няколко любопитни факти за бирата, позовавайки се на dariknews. „Бирата се счита за най-старата алкохолна напитка в света. Първият писмен документ, в който се споменава бирата, е от времената на шумерите. Шумерската бира се наричала сикару. Принципът на производство на бира се основавал на ферментацията на ечемик. Жителите на Вавилон продължили тази традиция. През първият месец след сватбата бащата на булката черпел всеки ден зет си с бира. Традицията изисквала от младоженеца да разбере, че може да смени бирата, но не и жената. През Средновековието бирата се използвала като средство за изкарване на камъни от бъбреците и за лечение на физическо и духовно изтощаване. След дълго ходене пеша хората разтривали краката си с бира.“

Водещата запозна гостите относно съставките за производството на бира - ечемик, хмел, вода и бирена мая. Всяка една от тези съставки има важно значение за качеството на бирата и има благоприятен ефект върху човешкия организъм. Обърна внимание на хмела, който придава аромата и специфичния горчив вкус на бирата и подчерта неговите лечебни свойства: противовъзпалително действие, диуретично, антисептично и апетитовъзбуждащо, антибактериално и противогъбично действие и т.н.

Д-р Йовчева припомни, че първото събитие през миналата година, от името на новоучреденото читалище бе именно по повод Световния ден на бирата, организирано от Дамския клуб към читалището. Отбеляза и 10 факти за бирата.

В програмата бяха включени игри за деца и за възрастни. Дамите от клуба към читалището в с. Шипочано участваха във викторина с награди млечни напитки от спонсора на събитието – „Лактима“ЕАД. Мъжете бяха поканени да премерят сили на канадска борба и дърпана на въже. Бурята възпрепятства мъжките игри.

Организаторите бяха приготвили гатанки и много настолни игри за децата: Шах, Табла, Кръстовсловица, Монополи, Мемори карти, Магнити. Малчуганите поиграха също и на „Торта“. Децата се подреждаха в кръг. Едно от тях е с торта. Има за цел да я подаде на съседно дете и да произнесе първата сричка на измислена от него дума. Следващото дете хваща тортата и завършва думата, като веднага след това подава на друго съседно дете с нова сричка.

Децата се забавляваха, играейки на „Шипочки боулинг“ с кегли от празни шишенца от айран, „Музикална статуя“ под звуците на Пингвинския танц и „Надуй балоните с уста“.

Състезаваха се да прочетат без грешка скоропоговорката: „Шипоча невеста вестник разлиства лист по лист. За шипок чете, расъл в Шипочко поле и в шипков храст фустан си заплита Шипоча невеста.“, измислена от водещата специално за събитието.

Децата поиграха на много и различни игри. Като награда получиха плодови айряни от спонсора, на които много се радваха.

Вятърът притихна точно навреме за започване на огненото шоу, представено от „Fire family”, с финала на което бе запалена светещата звезда на празничната торта по случай първата годишнина от създаването на читалището. Последната игра за децата бе  „Ядене на торта без ръце“.

Събитието продължи с детска дискотека и завърши с дискотека за възрастни. Музиката бе подбрана от водещата. Като звучаха само български хитове.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK