С обичай „Засевка” хората с увреждания в Струмяни обраха овациите на Балканския фестивал

снимки: Община Струмяни

Сдружението на хората с увреждания спечели сърцата на публиката на проведения в края на юни Балкански фестивал в Перник. Подготовката за участието започна отрано и атрактивните самодейци от Микрево представиха уникалния обичай „Засевка”, характерен за сватбените празненства в Малешевска планина.

Те представиха обичая в цялата му пъстрота и красота – облечени в народни носии, с бъклицата за канене на гостите и правене на фуруглицата, украсена с цветя и червена ябълка на върха, с търсене на пръстена на младоженеца в житото, изсипано на килима, с люлеене на свекървата, повеждане на хорото от девера и закачване на фуруглицата на изток към изгрева.

Любопитно е, че за всеки момент от обичая се изпълняват различни песни, а прекрасното изпълнение на  солистката Ваня Трендафилова бе възнаградено с бурни аплодисменти.

Самодейците спечелиха беазпелационно грамота  за индивидуален изпълнител и за атрактивния обичай. „ Това е нашето първо участие във фестивала", сподели Георги Панайотов, председател на сдружението на хората с увреждания. "Изключително съм доволен, не само от представянето, но и от подготовката. Показахме, че можем и достойно се вписваме в големия международен форум на хората с увреждания", допълни той”.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK