С научна конференция отбелязаха 125 години от създаването на музея в Кюстендил

Снимки: Личен архив

Показаха снимки и документи на Педагогическото училище в областния град

В Парк хотел „Кюстендил“ се проведе Осмата научна конференция „Пауталия – Велбъжд – Кюстендил и прилежащите им територии през вековете“, посветена на 125-годишнината от създаването на музея в Кюстендил и 150 години от рождението на акад. Йордан Иванов.

Събитието бе организирано от Община Кюстендил и Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов“ – Кюстендил, съвместно с Македонския научен институт и Научния архив на Българската академия на науките.

На тържественото честване на 125-годишнината от създаването на Историческия музей в града началникът на Отдел „Държавен архив“ – Кюстендил Петър Шейков връчи поздравителен адрес на директора на Музея Валентин Дебочички, като изрази към целия екип признание и респект за професионалната и отговорна работа по откриването и опазването на изворите за историята на Кюстендилския край и пожела на служителите да продължават да се стремят към увлекателни търсения и интересни открития, и с неизчерпаема сила и енергия да създават нови експозиции, както и здраве, успехи и просперитет.

Рилка Петрова, главен експерт в Държавен архив – Кюстендил, изнесе съвместен доклад с доц. д-р Екатерина Керемидарска на тема: „Европейски полъх в образователното дело в Кюстендил – създаване на Педагогическото училище (1885 – 1912) (по архивни документи на Държавен архив – Кюстендил)“.

По време на доклада бе показана и презентация със снимки и документи на Педагогическото училище, съхранявани в Държавен архив – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK