С над 70 обредни хвойнови клади неврокопчани гониха злите духове

Снимки: Личен архив

Многобройни обредни хвойнови клади лумнаха и тази година на Сирни Заговезни в Гоце Делчев.

Покрай тях за прошки и веселие се събраха съседи, роднини и приятели във всички квартали в града, където почти всеки квартал бе със собствена Сирница, собствена трапеза, изобилствана с домашно приготвени и извадени от мазетата семейни запаси от вкусни туршии, мезета, вина и ракии.

Децата по стар обичай „хацкаха” с бяла хълва или сварено яйце, вързани на точилка с дълъг конец, прескачаха огъня за здраве и обилно се чернеха с въглени от сирниците, за да накажат тези, които не са се включили в беритбата на хвойни и за здраве.

Снощи Гоце Делчев отново заприлича на град, който празнува масово и масово спазва своите традиции.

Фойерверките, бяха част от ликуването на неврокопчани на хубавия християнски празник, а уникалното ухание на хвойни изпълни целия град, с което бяха прогонени злите духове и лошотиите.

Подготовката за християнския празник в целия Гоцеделчевски регион започна от рано сутринта.

Големи групи мъже и деца с всякаква лична техника щурмуваха гори и стърнища да берат хвойни и да редят след това обредните клади, които бяха запалени около 20 часа.

Във всеки квартал и село имаше по две сирници, малка и голяма, а надпреварата за най-висока квартална сирница като че ли тази година отстъпи на ритуала и спазването на традицията.

Здраве, щастие и късмет си пожелаваха всички около горящите сирници и вдигаха наздравици придружени с най-съкровената дума „Прости, прощавам“.

 От днес - в първия ден след Сирни Заговезни, започна и дългият Великденски пост за много християни от Гоцеделчевския регион.

По време на масовите празненства на огнения празник в Неврокопско не са констатирани произшествия.

 

КОМЕНТАРИ

kapsuzov18:12 - 19.02.2018
da jiveee kalmanci !!
село Гайтаниново13:52 - 19.02.2018
Браво на гайтанинчани. От всички краища на страната и чужбина се завърнаха млади хора за да спазят традицията. Село със постоянни 65 жители изведнъж се оживи и отново издигна три прекрасни сирници.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK