С над 1,4 млн. лв. модернизират ЗПГ „Климент Тимирязев" в Сандански

ЗПГ "Климент Тимирязев", снимка: Община Сандански

Община Сандански започва реализацията на проект “Реконструкция и модернизация на сградата на Земеделска професионална гимназия “Климент Тимирязев”.

Договорът по проекта е подписан от кмета Кирил Котев на 6 декември в МРРБ. Финансирането е по ОП "Региони в растеж".

Проектът е насочен към подобряване качеството на образователната среда, чрез обновяване на материалната база на училището – учебните сгради, физкултурен салон, прилежаща сграда с обслужващи помещения на физкултурния салон, нова открита спортна площадка за колективни игри.

За да се отговори на съвременните изисквания на професионалното обучение, е предвидена доставката на модерно оборудване и обзавеждане. Земеделска професионална гимназия “Климент Тимирязев” – град Сандански е една от двете основни образователни институции в сферата на средното образование (от общо четири) в община Сандански и привлича ученици и от съседните общини Струмяни, Кресна и Петрич.

Реконструкцията и модернизацията на сградата ще подобрят нейната енергийна ефективност, както и цялостният й облик, така че да стане още по-атрактивна за настоящите и бъдещите ученици. Реконструираните и изградени спортни съоръжения ще дадат възможност за пълноценно провеждане на спортните дейности в училище, както и възможности за осигуряване на извънучилищни занимания.

Модернизацията на образователната институция, няма да бъде едностранен процес – само и единствено подобряване на материално-техническата база.        За подобряване на качеството на предлаганите образователни услуги, ще се усъвършенства и капацитета на учителския състав – учители ще продължат да обменят опит и добри практики с училища от България и Европа.

С реализация на мерките за енергийна ефективност ще се ограничат съществуващите разходи, като в бъдеще със спестените средства от реализираната енергийна ефективност, ще може да се пренасочат финансови средства за други дейности – като например обучение на педагогическия персонал, въвеждане на иновативни образователни технологии и т.н., така че то да стане по- атрактивно за всички подрастващи.

В рамките на проекта важно значение има и осигуряването на достъпна среда  за хора с увреждания в сградата на Професионалната земеделска гимназия “Климент Тимирязев” в град Сандански. В рамките на тръжната процедура за избор на изпълнител на строително монтажни работи ще бъде избран изпълнител, който да реализира предвидените строителни мерки и дейности, съгласно наличния и одобрен работен проект, за който има издадено разрешение за строеж.

Планира се същинските строителни дейности да започнат през лятото на 2017 г. и да приключат в края на същата година, когато ЗПГ „Климент Тимирязев” – град Сандански ще придобие нов завършен и модерен енергоефективен облик.

Общата стойност на проекта е 1 412 000 лева, от които 1 190 000 лева са съфинансиране от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие, 210 000 лева са средства от Националния бюджет и 12 000 лева съфинансиране от бюджета на община Сандански.

Продължителността на проекта е 30 месеца. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK