С курбан за здраве 100 семейства спират черна прокоба над своя квартал

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Повече от 100 семейства от района на улица "Гранична" в Гоце Делчев за 14-та поредна година събраха помежду си пари и дадоха голям курбан за здраве срещу серията от нещастия и смърт на все млади хора от квартала. Два  млади овена сготви и тази година бай Васил Саватинов – дядо на починалия преди години негов зет – подполковник от гоцеделчевското гранично поделение - Георги Васев. Смъртта на младия мъж почерни цялата фамилия на бай Васил, който вече 14-та година готви и раздава с мъка по изгубения си зет кварталния курбан.

В организацията  на курбана участва и почернената майка на загиналия при нелепа катастрофа граничен полицай Петър Маликов – Елена  Маликова, която тази година не успя да се прибере за курбана от гурбета си в Гърция. Загиналият граничен полицай остави невръстен син и съпруга в разцвета на своята младост. Бедата за семейството обаче не е само тази. При пожар в старата им фамилна къща загинаха болната Мария Маликова и нейният брат Димитър, които изгоряха живи. Другият  им брат Васил Маликов пък бе убит преди 14 години от злосторници, които така и не получиха присъди.

С курбана за Архангелова задушница съкварталците почетоха за поредна година паметта и всички съседи и отправиха молитви към Господ да ги закриля от бедствия и тежки болести.

Двата казана бяха осветени от местния свещеник, който служи в кварталната църква „Св. Архангел Михаил“ – най-старата църква в Гоце Делчев и региона. „Докато сме живи ще раздаваме курбан за здраве в нашия квартал, а после ще предадем щафетата на младите“, коментираха организаторите, начело с най-възрастния сред тях – бай Васил Саватинов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK