С кюстендилско хоро родолюбци избиха дунавската риба на фестивала в Русе

Снимки: Виолета Атанасова

Кюстендилският фолклорен ансамбъл „Родолюбие“ с художествен ръководител Симеон Васев и хореограф Васил Василев обогати творческата си биография с още едно признание.

Обединил любовта към българския фолклор на няколко поколения танцьори, ансамбълът прекоси  почти по диагонал родината, за да вземе участие в Седмия национален фестивал на школите и клубовете за любители, изучаващи български народни танци „Русчуклийска среща 2018“ в  гр. Русе.

Той се оказа най-отдалеченият по местоживеене от крайдунавския град сред  многобройните участници в танцовата надпревара колектив и най-впечатляващият с автентичността на своите костюми и хореография. Неговото „Кюстендилско хоро“ му донесе признанието и на публиката, която го аплодира с възторг, и на журито под председателството на проф. д-р Даниела Дженева.

 „Русчуклийска среща“ е едно уникално фестивално явление, на което показват своите  постижения и сверяват часовниците си школи и клубове от цялата страна, в които любители на красивите български народни танци отделят от времето си след работа или училище, за да научат магиите на българското хоро.

Кюстендилските участници направиха силно впечатление не само с изключителното си майсторство, но  и с това, че формацията им е обединила танцьори от различни поколения, които с ентусиазма си и своя изпълнителски устрем олицетворяват неудържимата сила на българския дух.

Пред тях журито постави само бургаската школа към една могъща нефтена компания, но това стана защото „пари при пари отиват“, както се пошегуваха и водещият, и публиката, а зад гърба на кюстендилските родолюбци  не стои нито мастит спонсор, нито някаква институционална подкрепа. 

Събитието се проведе в русенската спортна зала „Дунав“ и вероятно и заради това възторжените коментари при награждаването на най-добрите участници бяха „Кюстендилци, направо избихте дунавската риба!“. 

Родолюбците ще имат този месец още няколко фестивални участия -  с детската и с младежката си формация, след това – още редица други, а през лятото ще отбележат подобаващо своя седми рожден ден. Нали първите седем години са най-важните! И танцьорите на С. Васев и В. Василев с всяка своя фестивална и концертна изява доказват, че в годините на „детството“ на ансамбъла са се  подготвили за една ползотворна творческа зрялост. 

 

КОМЕНТАРИ

Светла Иванчева22:15 - 14.03.2018
Поздравления за всички!
Василева11:43 - 13.03.2018
Браво на кюстендилци и най- вече на Симеон Васев.
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK