С жандармерия, полиция, сълзи и клетви събориха първите 5 ромски къщи в Гърмен (СНИМКИ)

Полицаи и журналисти плакаха заедно с ромите, снимки: infomreja.bg

Със заповед на РДНСК-Благоевград, под полицейска и жандармерийска охрана и в присъствието на почти всички институции - директора на ОД МВР Христо Разсолков, шефа на полицията в Гоце Делчев Ангел Зайков, областния управител Бисер Михайлов и заместника му Асим Адемов, Отдел "Закрила на детето" и други, днес бяха съборени първите четири незаконно построени къщи, ако могат да се нарекат такива, плюс една обитаема съборетина.

На улицата без покрив останаха четири ромски семейства с общо около 15 деца, сред които двама малчугани с първа група инвалидност и придружител.

Без покрив остана и семейството на самотната майка Севда Илиева, която е с три деца.

Около 11 часа в администрацията в Гърмен, където се бяха събрали представители на всички институции, бяха извикани тарторите на квартала - евангелският пастор Иван Айдар и Юлиян Герасимов, от които бе поискано съдействие за недопускане на напрежение и ексцесии по време на събарянето.

Предствителите на институциите дадоха един час срок на ромите от четирите нарочени за премахване постройки да изнесат покъщнината си и да свалят вратите и алуминиевата и друга дограма.

"Няма как, трябва да се подчиним, иначе ще ни пратят жандармеристите и полицаите и ще ни изтрепат. Започвайте да изнасяте всичко, че багерът идва след час", предадоха на съкварталците си ултиматума лидерите от "Кремиковци".

Много от обитателите на ромския квартал не повярваха, че може наистина това да се случи, други заявиха, че ще влязат в къщите си с децата и ако смее, багерът да ги затрупа живи в домовете им. Трети, уплашени до смърт, решиха сами да започнат събарянето.

Паниката, уплахата и стресът в квартала настъпиха с идването на представителите на РДНСК, полицията, областния управител и заместника му и жандармерията.

Жени и деца пищяха, мъжете се държаха за главите и слушаха наставленията на пастора Айдар и Юлиян Герасимов, който е председател на ромския инициативен комитет.

Въпреки всичко ромите се подчиниха и дори сами организираха реда в квартала, като започнаха да рушат първата къща - тази на Виктор Огнянов, който пръв грабна подръчни материали и започна да събаря дома си.

Воят на багера обаче не можа да заглуши писъците, плача и клетвите на жените. 75-годишна жена се скубеше за косите и викаше, че за толкова години нито е чула, нито е видяла, нито пък е очаквала това да се случи в квартала.

"Кърмата ми спря от притеснение с какво ще храня това бебе, то е само на десетина дни. Затворени сме тук от месец. Нямам нито памперси, нито нищо за бебето. Увила съм го в няколко одеяла, в които стои по цял ден. И вода не можем да идем да напълним от чешмата в кв. "Заграде". Страх ни е от протестиращите, канят ни се непрекъснато, че ще ни правят на сапун и ще ни убиват", проплака жена, която извади гърдата си, та всички да видят, че млякото й е спряло от притеснение за това, което се случва в Гърмен и квартала им в продължение на месец.

Самотната майка Севда Илиева не можа да укроти трите си деца, които плачеха сърцераздирателно, когато пред очите им багерът започна да руши и тяхната къща.

Служители от отдел "Закрила на детето" в Гърмен се опитаха да отведат децата, за да не гледат страшната картина, но майка им ги спря с думите: "Оставете ги, нека плачат и нека гледат. Да помнят как постъпва собствената им държава с тях. Ние сме българи. За сирийските бежанци има и подслон, и пари, а за нас - нищо".

Севда Илиева заедно с децата си ще живее в следващите няколко дни в къщата на сестра си. Това е временна мярка, издействана от служителките от "Закрила на детето", която обаче не решава проблема.

"Ще нощувам с децата до съборения ни дом и разхвърляния багаж", бе категорична самотната майка, останала на улицата.

До такова решение, за да не притесняват близки и съкварталци, които живеят по много хора в малките си къщи, стигнаха и останалите семейства. Красимир Илиев е с шест деца, едното от които също е с първа група инвалидност и с придружител. 

"Къде да отида и кой ще ме приеме в дома си с тези шест деца, едното от които на всичкото отгоре е и болно", вайкаше се Илиев.

Съборени бяха и къщите на Златко Боянов и Стоян Айдаров, който е с две деца и трето на път да се роди. Запознати коментираха, че било взето решение на работната среща между институциите, преди разрушаването на къщите в близките дни за най-нуждаещите се рискови семейства, останали без къщи, да бъдат доставени фургони като временна мярка.

"Ахмед Башев - бившият ни кмет, ни доведе до това дередже. Години наред ни лъжеше и успокояваше, че всичко в квартала ни е законно, защото той уредил нещата както в общината, така и в парламента. Използваше ни, за да точи пари от държавата, които уж били за нас и за квартала. Използваше ни и да гласуваме за него. Държеше ни без ток и вода, без работа, та да му бъдем послушни и винаги под ръка. Днес осъзнахме истината, когато се стигна до събарянето на къщите ни. Имаме документи всякакви, плащали сме и земи и право на уседналост, но се оказва, че документите ни нямат никаква стойност и са издавани противозаконно", коментираха ромите.

Те твърдяха, че на негови хора, които му помагали по избори, Башев дори им осигурявал и строителни материали, за да си строят незаконните къщи. 

Оказа се, че и в гетото в "Кремиковци" ромите не са единни. Част от тях обвиняват сегашната кметица Минка Капитанова, която управлява общината от две години, че отказала да им узакони къщите, а други пък винят Ахмед Башев.

Всички роми обаче се кълнат, че повече няма да гласуват за никого и с камъни ще гонят политиците по време на предизборните им кампании.

Като бивш общински съветник и настоящ заместник-областен управител, Асим Адемов, който е от гърменското село Дъбница, заяви категорично, че ромите от "Кремиковци" са били подведени, след като не са били информирани, че земята - общо 60 декара, която са получили от Ахмед Башев след решение на Общинския съвет в Гърмен, е земеделска и върху нея те нямат право да строят къщи.

"Жителите на "Кремиковци" са излъгани от бившия кмет Ахмед Башев още през 2011 г. Тогава аз също бях общински съветник от ГЕРБ и единствено нашата група се възпротиви срещу решението, което гласуваха другите съветници", каза Адемов. 

По думите му, тогава Общинският съвет, по предложение на Башев, е взел решение 29 семейства от гетото да получат право да купят земеделска земя в местността "Падарката".

Вместо обаче бившият управник да предупреди хората, че нямат право да строят къщи върху тези терени, които на всичкото отгоре са извън регулация, той дори ги насърчавал и стимулирал в строителството, за да получава при всички избори ромски гласове, които са над 400 в квартала.

Да подготвят документите на ромите, за да заведат дело срещу Община Гърмен и България в Страсбург според Европейската конвенция за правата на човека, вече предлагат съдействие на ромите и различни неправителствени организации.

Междувременно в ромския квартал „Кремиковци" бе събрана и подписка, която инициативният комитет връчи на областния управител Бисер Михайлов. В нея ромите молят поне за месец отсрочка на събарянето на къщите, докато по тяхно настояване Министерски съвет не разгледа и не се произнесе по случая.

Следващото събаряне на ромски незаконни постройки в Гърмен е насрочено за 13 юли, когато изтичат сроковете на поканите за доброволно премахване.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Представители на всички ресорни институции се събраха в "Кремиковци" за събарянето на 4-те ромски къщи
Полицаи и журналисти плакаха заедно с ромите, снимки: infomreja.bg
Полицаи и журналисти плакаха заедно с ромите, снимки: infomreja.bg
Полицаи и журналисти плакаха заедно с ромите, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Дебрен10:56 - 30.06.2015
Крайно време е първо да се потърси отговорност и да се приложи Закона към тия които 15 години ги лъжеха циганите и им даваха фалшиви документи за строителство , тия дори които им даваха и строителни материали да строят незаконни къщи за да гласуват за тях. Визирам най напред Ахмед Башев и съветниците от ДПС ,БСП, ВМРО които чинно гласуваха порочните предложения на феодала Башев който пък им се отблагодаряваше по друг начин .Пълна ревизия на ОБС Гърмен и администрацията на Гърмен за период 15 години насам за да се видят всички обиржийски и престъпни решения тогава законите да станат Закони за всички без изключение . Така ги научи ромите Башев да не се образоват , да да чакат на подаянията му за да са му пошлушници във всичко . Затвор и конфискация на всичко на Башев , фамилия И ЦЯЛОТО МЕ КЪРДО И С ПАРИТЕ МУ ДА СЕ НАПРАВИ ПУП И ДА СЕ ПОСТРОЯТ НОРМАЛНИ КЪЩИ ЗА РОМИТЕ ЗАЩОТО ТЕ СА НАЙ- ОЩЕТЕНИ ОТ НЕГОВАТА АЛЧНОСТ И ПРЕСТЪПНОСТ .дА СЕ ОТСТРАНЯТ ДИРЕКТОРА И ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ ОТ УЧИЛИЩЕТО В ГЪРМЕН КОИТО СЕ ВЪЗПОЛЗВАХА ОТ РОМСКИТЕ ДЕЦА ЗА ДА ПОЛУЧАВАТ СУБСИДИИ И ДА ГИ ВОДЯТ САМО НА КНИГА ЧЕ СА УЧЕНИЦИ И ЧАК ТОГАВА ДА ИСКАМЕ ОТ РОМИТЕ ДА СТАНАТ НОРМАЛНИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО КОЛКОТО И ПАРАДОКСАЛНО ДА ЗВУЧИ ТЕ САМИТЕ ГО ИСКАТ ТОВА .НЕКА БЪДЕМ ОБЕКТИВНИ И ДА СИ РЕШИМ МЪДРО ПРОБЛЕМИТЕ В НАШАТА СИ СИ КЪЩИЧКА .
Мърда09:00 - 30.06.2015
Ся тия цигани да идат да живеят в домовете на Андон Балтаджиев, Минка Капитанова, Ахмед Башев, Асим Адемов, Дучето, Ангел Джамбазки и т. н.
12306:59 - 30.06.2015
Manol da im kupi zakonen parcel,da im postroi novi kishti i da gi nastani sega.
Да ама Не23:30 - 29.06.2015
Нямаше да има сълзи,ако бяха строили по закон.Крайно време е законите да започнат да важат и за тях,а не само помощи!

FACEBOOK