С изгаряне на съветски знамена противници на МОЧА поискаха премахването му

Снимка: БГНЕС

Част от разпънатите плакати гласят "Искаме български паметник", "Вън Русия от България"

Противници на Паметника на Съветската армия в София се събраха на протест пред монумента с искане за неговото премахване.

Част от разпънатите плакати гласят "Искаме български паметник", "Вън Русия от България", "Бутай МОЧА!". Забелязват се и доста български флагове, а две съветски знамена бяха изгорени, пише news.bg.

През озвучителна система се пускат записи, които най-общо разказват за съветска окупация. Според демонстрантите паметникът вече няма място в столицата.

В района има засилено полицейско присъствие, тъй като се провежда и контрапротест, на който присъства и Мая Манолова.

Припомняме, точно преди месец от "Левицата" разпънаха импровизиран палатков лагер пред Паметника на съветската армия, по извествен сред софиянци като МОЧА. Причината - намеренията на властите да преместят монумента, по всяка вероятност в Музея на социалистическото изкуство.

По-късно монументът беше заграден, след като част от елементите по него бяха определени като опасни.

Решение за демонтирането МОЧА взе Столичния общински съвет през март, но тъй като паметникът е собственост на държавата, това решение бе единствено пожелателно, като служебният кабинет не предприе никакви действия. В началото на август редовният кабинет преобразува собствеността от публична държавна в частна държавна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK