С две паметни плочи почетоха делото на Илия Дилберов

снимки: infomreja.bg

С две паметни плочи и заупокойна молитва днес благоевградчани почетоха 50-годишнината от смъртта на революционера Илия Дилберов, чийто образ режисьорът Георги Дюлгеров използва като прототип при създаването на Дилбер Танас - главният герой на филма „Мера според мера”.

Едната плоча бе поставена на гроба му, а другата в градинката пред V Основно училище, където е била родната къща на четника.

Илия Дилберов е роден през 1875 година в село Гавалянци, Кукушко и е прототип на Дилбер Танас, събирателният образ на македонския четник във филма „Мера според мера”, създаден по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден”.

Илия Дилберов умира в Благоевград на 29 август 1962 година. Тъй като няма преки наследници, е погребан в гроба на горноджумайската фамилия Немчеви. Гробът на Илия Дилберов е издирен от благоевградските журналисти Иванка Лалева, Андрей Петров и Румен Жерев.

По-рано днес отец Петър Стефанов отслужи заупокойна молитва на гроба на Илия Дилберов.

Всички присъстващи коленичиха пред подвига на революционера, след което на гроба му бяха поднесени цветя от името на общината и признателните му съграждани.

След това в градниката пред V Основно училище в Благоевград, където е била къщата на Илия Дилберов, бе открита официално втората паметна плоча. Главният секретар на общината София Янчева и председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева положиха цветя и сведоха глави в знак на почит към делото на революционера.

От 18 часа днес в центъра на Благоевград ще бъде открита фотоизложба, която ще покаже най-важните моменти от живота на четника. Юбилейното честване ще почете и паметта на писателката Свобода Бъчварова, автор на „Литургия за Илинден”, книгата, по която е написан сценарият за „Мера според мера”.

Кадри от филма на Георги Дюлгеров и изпълнение на русалийски мъжки танц от фолклорен ансамбъл „Пирин” ще допълнят специалния ден, посветен на кончината на Дилбер Илия.   

В 20 часа жителите на областния център ще имат възможността да се срещнат с част от екипа, сътворил филма „Мера според мера”. По-късно ще бъде излъчена и самата кинолента.

Оказаната днес почит към Илия Дилберов е част от поредицата събития, които общината организира по повод 100-годишнината от освобождението на Пиринска Македония от турско робство.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK