С дискусионно студио „Силата на словото“ в СУ-Хаджидимово, отбелязаха Световния ден на книгата

Снимки: СУ-Хаджидимово

На днешния 23-ти април се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. Този ден е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С почитането на този празник в целия свят ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Освен това 23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес и Шекспир. На тази дата са починали и други големи писатели - Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис Дрюон, Мануел Мехия Вайехо, Владимир Набоков.

Във връзка с 23-ти април в СУ „Никола Вапцаров” - Хаджидимово, се проведе поредното дискусионно студио „Силата на словото“ под ръководството на старши учител Заприна Глушкова, която представи презентацията „КНИГАТА, КОЯТО ПРОМЕНИ ЖИВОТА МИ“.

По интересен начин, като приказка, тя представи едногодишната дейност на клуб „Журналисти в действие“. Учениците от 8. клас се събраха в конферентната зала на училището, за да дискутират по проблеми, предизвикани от последните им прочетени книги.

В инициативата се включи и общинският библиотекар при НЧ „Яне Сандански“ - Величка Топалова. Тя с удоволствие слушаше представените книги на всеки един от тях. Топалова им каза, че за първи път този ден е празнуван през 1995 г. Вярва се, сподели тя, че идеята за празника произхожда от Каталуния, където 23-ти април е денят на Св. Георги Победоносец и по традиция се подарява книга.

Гости на мероприятието бяха и класните ръководители на осмите класове.

Учениците от 6. клас също се включиха в Световния ден на книгата, като взеха участие в инициативата „Бисерче вълшебно“ 2019. Те си заявиха книгата „Забранете тази книга“ на Алън Грац. Заинтригуваха се от историята на деветгодишната Ейми Ан и нейната любима книга, която е история за големите победи, на които е способен всеки от нас, дори да е само хлапе.

"Походът на книгите” в СУ „Никола Вапцаров” не започва и не свършва на 23-ти април, а още в началото на учебната година, когато в часовете по БЕЛ на старши учител Заприна Глушкова се четат и обсъждат книги. Заедно с нейните ученици те поемат инициативата „Литературата, която вдъхновява”, която продължава целогодишно.

"Нека на този ден не забравяме, че четенето е наистина важен ключ към успеха и че качествените книги са един безкрайно достъпен начин за духовно развитие, извисяване на интелекта и знанието, човешкия стремеж към самоусъвършенстване", призова Заприна Глушкова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5