С българския трибагреник Осман Османов от Дебрен поведе групата хаджии към Мека

Снимка: Infomreja.bg

Днес след обедната молитва от гърменското село Дебрен тръгна групата поклонници – кандидати за хаджии към Свещените земи в Саудитска Арабия.

Със сълзи на очи и със българския трибагреник на ревера си, с двете си прекрасни дъщерички и съпругата се прости преди тръгването на автобуса отговорникът на групата и лектор към Районно мюфтийство в Благоевград - Осман Османов Кутрев. Той за втора поредна година пътува за поклонението в Мека като част от медицинския екип, с който той през цялото време на дългото пътуване ще поддържа връзка и ще информира медиците за здравословното състояние на пътуващите.  

Сред стотиците изпращачи, които се струпаха на площада в Дебрен от Гоце Делчев, Дебрен, Рибново Крушево, Ореше, Абланица, Дебрен и др. бе и кметът на община Гърмен Минка Капитанова, която изпрати с пожелания за здраве заминаващите.

Кметът на село Дебрен Тюркян Ходжова също бе сред присъстващите за да изпрати четиримата си съселяни и останалите поклонници от общината и региона.

И двете управнички пожелаха от сърце на тръгващите на хаджилък мюсюлмани спокойно и приятно пътуване и още по-успешно завръщане по родните места с достойно изпълнен дълг към вярата и Всевишния.  

С близки и приятели и многото изпращачи се сбогуваха преди тръгване Абдула Иброш от Ореше, Шукри Киьоров и Януз Пачеджиев от Дебрен и останалите поклонници.

55 са мюсюлмните от Гоцеделчевския регион и област Благоевград които днес тръгнаха на поклонението хадж в Мека. Преди дни за там се отправи и пълен автобус с поклонници от Сатовчанско. Групите утре се събират на летище „Ататюрк“ в Истамбул, откъдето със специален полет в 10 часа ще летят за Мека. Според организаторите, и тази година много български изселници в Турция, които утре също ще се включат в групите от България.

Преди да отпътуват от летище „Ататюрк“ поклонниците в Истамбул ще облекат специалните ритуални бели одежди, с които ще бъдат по време на едномесечното поклонение в Мека.

Специалните одежди се наричат „ихрами“ и са удобни за носене и предпазват от силното слънце.

3000 евро е цената, която заплащат кандидат –хаджиите и тази година за да отидат на едномесечното поклонение. Срещу тази сума те получават билетите за самолета в двете посоки, настаняване и престоя в хотела, както и храна за целия месец на хаджа.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

ПОМАК22:29 - 11.08.2018
МашаАллах дано другата година повече хора да посетят свещените места ИншаАллах и Помаците бъдем по обединени от враговете които ни насъскват едни среща други Амин.
Анонимен07:43 - 11.08.2018
Айде пак простотията българска... коментари които въобще не са свързани с темата на статията! Тази не била кметица онзи не бил народен представител... Хора това няма значение в момента важното е че хората тръгват и оставят семействата си за да могат да се помолят за тях!!!
Към А2g02:19 - 11.08.2018
Не Разбирам на кого казвате подобие на Кмет,??? Та нали тя постоянно го изправя на Абланишкият Феодал във вилата му до Дъбраш. Какво иккате та нали вие си е избрахте. ?? Дебретският елит сега ли се събужда , още докога ще я търпите.Поздрави от Неврокоп.
@_$19:26 - 10.08.2018
Не те знам коя си, но по думите ти се усеща колко си злобно и долно псе.Ти ако си много вярваща няма да съдиш.Госпожа кметицата е дошла със съвсем добри чувства да изпрати тези вярващи хора ,а ти една тъп и прост фанатик.

FACEBOOK