С 51 млн. лв. отводнили 4 км от автомагистрала "Марица"

Снимка: АПИ, архив

"Далавера" за над 50 милиона лева при строежа на АМ "Марица". По това време шеф на "Агенция пътна инфраструктура"-АПИ е бил Лазар Лазаров, напуснал малко преди да започне разследването.

Освен сигнал от ОЛАФ за нередности при изпълнение на строителните дейности при изграждането магистралата, прокуратурата е получила сигнал и от двама депутати през юни миналата година, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ.

Милионите отишли не за изграждане на отсечка от магистралата, а АПИ организирала нагласен конкурс за обществена поръчка за отводняване на почвата на АМ "Марица". Без извършена количествено стойностна сметка, работата е възложена на "Пътища Пловдив", които получили 51 млн. лв. за ремонт на едва 4 км от участъка за стабилизиране на почвата.

Арнаудова посочва, че обществената поръчка за изграждане на лот 1 от АМ "Марица" е спечелена от италианска фирма, която е трябвало да изгради трасето от 31 км. за общо 133 млн. лв. За 4-те километра са платени допълнително тези 51 млн. лв.

На 17 септември след извършена тримесечна проверка специализираното звено Антикорупция започва досъдебно производство за безстопанственост и престъпление по служба.

"Установили сме категорично, дори с гласни и писмени доказателства, че шефът на АПИ е поканил на среща и са пристигнали представители на "Пътища Пловдив". Те са казали, че поръчката ще им струва 50 млн. лв. Шефът е възложил да изготвят нужната документация така, че да спечелят поръчката. И те са я спечелили", поясни Арнаудова пред БТВ.

"Спечелилият поръчката е "Пътища-Пловдив". АПИ в онзи момент е управлявана от Лазар Лазаров, а "Пътища-Пловдив" можете да си направите проверка кой ги управлява", заяви Арнаудова пред Нова ТВ.

"Магистралата е трябвало да бъде изградена за 5 месеца Мот спечелилата обществената поръчка италианска компания, но това не се е случило в рамките на срока. Самият изпълнител е посочил, че е налице т.нар. форсмажорно обстоятелство", коментира още тя пред БНТ.

По случая със Енергийния регулатор и Сашо Дончев, Арнаудова заяви, че разследването ще се превърне в доста голямо дело и се е наложило да съобщят началото на разследването срещу КЕВР, защото е от обществено очакване след изказването на Сашо Дончев.

Тя коментира, че са извършени длъжностни нарушения в регулатора, а не от фирми и се разпитват свидетели. Категорична е, че разследването не е продиктувано от разговора на Цацаров и Дончев.

Прокуратурата е действала по график и всички дейности са били планирани предварително и преди месеци, допълва Арнаудова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK