С 10 ст. повече за килограм получават производителите на ориенталски тютюни

снимка: infomreja.bg, архив

Парите за тютюнопроизводителите по така наречения референтен период, който бе удължен след преговори в Европейския съюз от министъра в оставка Мирослав Найденов, са налични в план-сметката на Държавен фонд "Земеделие". На 25 март ще бъдат заредени сметките на тютюнопроизводителите, съобщи лично земеделският министър в оставка.

Средствата за тютюнопроизводителите са предвидени в бюджета и те ще достигнат до тях, както бяхме обещали, заяви по телефона Найденов, като напомни, че за следващата година тютюнопроизводителите ще трябва отново да се регистрират в земеделските служби по места.

Казаното от Мирослав Найденов по повод предстоящото изплащане на субсидията на тютюнопроизводителите потвърди и представителят на производителите на ориенталски тютюни Иван Сабахлъков от Хаджидимово, който е участвал в последното заседание на Консултативния съвет.

Размерът на субсидията, която ще постъпи до дни в сметките на производителите на ориенталски тютюни, ще бъде с около 10 стотинки по-висока от миналогодишната, коментира Сабахлъков. По думите му производството на тютюн в регион Гоце Делчев е без алтернатива и хората ще продължат да го отглеждат, за да си осигуряват доходи.

73 милиона лева са предвидени в бюджета на България за националните доплащания на тютюнопроизводството. Следващият референтен преиод е от 2014 до 2020 година, през който освен осигуряване на европари за подпомагане на отрасъла, ще трябва да се работи и по откриване на специална мярка за тютюнопроизводителите, която да съдейства за насочване на европейски пари за увеличаване на поливните площи.

За първи път работихме толкова добре с министър на земеделието в лицето на Мирослав Найденов, който осигури  необходимия диалог, чуваемост, разбиране и помощ за всички отрасли  в българското земеделие. Надяваме се и със следващия министър, който и да е той, да намерим общ език по въпросите на българското земеделие, заяви още Иван Сабахлъков.

 

КОМЕНТАРИ

Жостово22:58 - 13.03.2013
А този Сабахлъков защо лиже зодника на миро и разпространява лъжите му???
Chech22:56 - 13.03.2013
Това е мръсна лъжа. За дребнолистните тютюни, които се произвеждат в района на Западните Родопи премията и намалена от 2.04 лв на 2.00 лева. Намалението за едролистните тютюни е още по-голямо. И този дебел лъжец Миро щял да бъде водач на листата на герб в благоевградска област представете си....
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK