Руското външно разузнаване: САЩ вербуват ислямистки бойци за нападения в Русия

Снимка: БТА

Подготвяли ги да нападат цели в Русия и ОНД

Руската Служба за външно разузнаване (СВР) съобщи днес, че според получена разузнавателна информация американската армия вербува ислямистки бойци, за да нападат цели в Русия и страните от Общността на независимите държави (ОНД), предадоха ТАСС и Ройтерс.

Според СВР през януари са били вербувани 60 бойци от групировки, свързани с "Ислямска държава" и "Ал Каида". По данни на службата те са обучавани в американската военна база "Ат Танф" в Сирия, където преминават подготовка за изработване и използване на самоделни взривни устройства, както и за диверсионно-подривни дейности.

"Особено внимание се отделя на планирането на нападения срещу силно охранявани обекти, включително чуждестранни дипломатически мисии", каза СВР.

"Те ще бъдат натоварени със задачи за подготовка и осъществяване на терористични нападения срещу дипломати, държавни служители, сътрудници на правоохранителните органи и личния състав на въоръжените сили", заяви службата.

Тя каза, че "специално внимание се обръща на привличането на имигранти от руския Северен Кавказ и Централна Азия".

Според СВР в близко време се планира изпращането на бойци на малки групи в Русия и страните от ОНД с цел извършване на нападения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK