Руското посолство в Лондон : Обвиненията за употреба на химическо оръжие от руските сили в Украйна са необосновани

Снимка: архив ЕПА

Руската армия няма и не може да има химически бойни вещества", подчертаха руските дипломати

Обвиненията в британските медии, че руските сили или силите на (самопровъзгласилата се) Донецка народна република (ДНР) може да са използвали химическо оръжие срещу части от батальона "Азов" на украинската армия в Мариупол, са "необосновани". Това се казва в коментар, разпространен в сряда от руското посолство във Великобритания и цитиран от ТАСС.

Обвиненията в използването от руските военни, както и от силите на ДНР и ЛНР на "неизвестни" отровни вещества по време на специална военна операция в Украйна, са предназначени единствено за създаване на необходимия пропаганден ефект и не са подкрепени дори от едно доказателство. Русия унищожи всички запаси от химическо оръжие през 2017 г. и изпълни задълженията си в пълно съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Руската армия няма и не може да има химически бойни вещества", подчертаха руските дипломати.

По-рано британски вестници, позовавайки се на видео, разпространено от бойците от "Азов" на 12 април, съобщиха, че е възможно неидентифицирано отровно вещество да е било разпръснато на мястото на дислокацията им. Министърът на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс каза, че Лондон и неговите партньори работят за "спешна проверка" на тази информация.

Официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви по-рано, че "Службата за сигурност на Украйна, с подкрепата на западните държави, подготвя провокация в републиката с използване на отровни вещества срещу цивилни, за да обвини Русия за това." Конашенков подчерта, че "подразделенията на руските въоръжени сили, участващи в специалната военна операция, нямат и не могат да имат химически боеприпаси."

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в обръщение към естонския парламент, че Русия използва фосфорни бомби в Украйна, съобщи "Ройтерс".

Припомняме, че производството, употребата и складирането на химически оръжия са забранени съгласно Конвенцията за химическите оръжия от 1997 г. Въпреки че е осъден от правозащитни групи, белият фосфор не е забранен съгласно Конвенцията. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK