Руският парламент одобри излизането от договора за забрана на опити с ядрени оръжия

Снимка: nova

Русия, САЩ и Китай са построили нови съоръжения на площадките си за ядрени опити

Руският парламент приключи приемането на закон в сряда, който оттегля ратифицирането на Москва на световния договор за забрана на опити на ядрени оръжия, съобщава Ройтерс.

Горната камара – Съветът на федерацията, одобри закона със 156 гласа „за“, без „против“, след като долната камара също го прие единодушно. Сега той отива за подпис от президента Владимир Путин.

Путин призова законодателите по-рано този месец да направят промяната, за да „отразят“ позицията на САЩ, които подписаха, но така и не ратифицираха Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО).

Русия заяви, че няма да възобнови опитите на ядрени оръжия, освен ако Вашингтон не го направи, но експерти по контрол на оръжията изпитват опасения, че страната може би се доближава до опит, който Западът би възприел като заплашителна ескалация в контекста на войната в Украйна.

Киев обвини Русия, че засилва „ядреното изнудване“.

Макар че официално така и не влезе в сила, договорът направи ядрените опити табу – нито една страна с изключение на Северна Корея не е извършвала тест, включващ ядрено детониране през този век.

Експерти по контрол на оръжията казват, че тест от Русия или от САЩ може да предизвика нова оръжейна надпревара в момент на остро международно напрежение на фона на войните в Украйна и Близкия изток. Според тях, ако една страна реши да прави опити, другата вероятно ще направи същото, а трети държави като Китай, Индия и Пакистан може да ги последват.

CNN публикува сателитни снимки миналия месец, на които се вижда, че Русия, САЩ и Китай са построили нови съоръжения на площадките си за ядрени опити през последните години.

Министерство на енергетиката на САЩ каза миналата седмица, че е извършило химическа експлозия на обекта си за ядрени тестове в Невада, „за да подобри способността на САЩ да засича ядрени експлозии с ниска мощност по света".

Говорейки пред руските законодатели преди вота в сряда, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза, че взривът в Невада „е без съмнение политически сигнал“.

„Както каза нашият президент, трябва да сме нащрек и ако САЩ се придвижат напред към започването на ядрени тестове, ще трябва да отговорим тук по същия начин“, каза той. / Investor.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//