Руският финансов министър обеща същата ответна реакция, ако ЕС използва замразените ѝ активи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ние също имаме достатъчно активи, които са замразени тук в сметки от тип Це", каза той

Руският финансов министър днес обеща страната му да отвърне по същия начин, ако ЕС изпълни плана си да отдели печалбите, генерирани от замразените активи на Русия в съюза, и да ги предаде на Украйна, предаде Ройтерс.

ЕС предлага да бъдат използвани приходите, генерирани от замразени фондове от резерви на руската централна банка на стойност около 300 милиарда щатски долара. От тях е възможно да бъдат събрани около 16 милиарда долара.

"Ние също имаме достатъчно активи, които са замразени тук в сметки от тип Це", заяви в интервю пред руския канал "Россия-24" министърът на финансите Антон Силуанов. "Числата не са малки, приходите от тези фондове са значителни и определено също биха могли да бъдат използвани, ако нашите неприятелски партньори вземат решение", добави той.

Вследствие на западните санкции заради инвазията на Москва в Украйна, започнала през февруари 2022 г., както и на последвалите руски контрамерки, бяха замразени активи на стойност милиарди долари, отбелязва Ройтерс.

Германската прокуратура вчера заяви, че ще предприеме мерки за конфискуване на повече от 720 милиона евро от банкова сметка във Франкфурт на руска финансова институция. Запознат със случая източник каза, че въпросната институция е Националният депозитар за разплащания – агенцията за вътрешни разплащания, притежавана от Московската борса, която играе важна роля в руската финансова система като ключов посредник с международните пазари. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//