Руски и китайски фирми подписаха редица споразумения за сътрудничество

Снимка: iStock

Китай призова за увеличаване на трансграничната свързаност с Русия и за по-задълбочено икономическо сътрудничество

По време на регионална конференция в североизточен Китай днес китайски и руски компании подписаха редица споразумения за сътрудничество в сектори, вариращи от производство и логистика до електронна търговия и селско стопанство. Това съобщава "Ройтерс", като цитира китайските държавни медии.

Конференцията в Шенянг, столицата на провинция Ляонин, последва срещата миналата седмица в Пекин между руския президент Владимир Путин и президента на Китай Си Дзинпин. Руските представители на местната власт, представители на бизнеса, както и близо 800 китайски компании, които се надяват да навлязат на руския пазар, присъстваха на конференцията.

Китай призова за увеличаване на трансграничната свързаност с Русия и за по-задълбочено икономическо сътрудничество въпреки неодобрението на Запада, след началото на войната в Украйна. Североизточен Китай, който включва провинциите Ляонин, Хъйлундзян и Дзилин - придоби ново стратегическо значение като зона за двустранна търговия.

От януари до септември 40 руски фирми са започнали бизнес в Ляонин, съобщи китайският национален телевизионен оператор. Изходящите доставки оттам за Русия скочиха с 82,3% през първите девет месеца спрямо година по-рано до 42,64 милиарда юана (5,83 милиарда долара).

През март в Шенян беше пуснат в експлоатация нов товарен хъб за товарни влакове Китай-Европа. Влак, превозващ 55 контейнера, замина за Русия, за да отбележи откриването на хъба.

През май китайската митница заяви, че провинция Дзилин, която няма излаз на море, ще може да използва Владивосток, най-голямото пристанище в руския Далечен изток, за превоз на стоки до Джоушан и Дзясин в източната китайска провинция Джъдзян от юни. Така разходите и времето за транспортиране на товар от Дзилин, пътуващ за източен Китай, ще спаднат.

Хъйлундзян също трябва да се превърне в "основна" врата за отварянето на Китай към север, заяви Си през септември, като обясни, че провинцията трябва да играе активна роля в защитата на националната отбрана, хранителната и енергийната сигурност.

Според данни на Китайската генерална митническа администрация през септември двустранната търговия между Русия и Китай нарасна до 21,18 милиарда долара, най-високата стойност от февруари 2022 г., когато Русия започна войната в Украйна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//