Руската църква е собственост на руското посолство

Снимка: БГНЕС

Това показва проверка на Агенцията по вписванията

Руското посолство в България има акт за собственост на Руската църква, потвърди проверката на Агенцията по вписванията. Това казаха за "По света и у нас" и нотариусът изповядал сделката през 1997 г., и Ловчанският митрополит Гавриил. Митрополит Гавриил добави, че нито Софийската митрополия, нито Светият синод притежават такава собственост. Премиерът каза, че ДАНС са се забавили с доклада за експулсираните руски свещеници.

Руското посолство в България има акт за собственост на Руската църква. Това потвърдиха от Агенцията по вписванията. На 27 юли 1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от Руското царско дипломатическо агенство на Посолството на Руската федерация, казват от Агенцията. Актът е съставен от нотариус Иван Дахтеров след приложени писмени доказателства като е признат за собственик Посолството на Руската федерация.

"Собствеността е на посолството на Руската федерация в момента. Имаше колебание дали трябва да призная за собственик Русия като държава, или посолството. Но тъй като актът беше издаден на посолството на царска Русия, затова и беше издаден отново на посолството", каза Иван Дахтеров, нотариус.

Ловчанският митрополит Гавриил също потвърди, че Руската църква е собственост на Руското посолство:

"Няма никакво съмнение, че собствеността на Руската църква е на Русия, тя е строена първо от Русия, с парите на Русия и през 1997 г. те са си извадили нотариален акт нов въз основа на всички тези документи, които имат, така че в това не може да има съмнение. Освен това съм бил 10 години в Софийска митрополия, сега съм в Светия синод председател на Върховния църковен съвет, който се занимава с имотите на Св. Синод, трябва да кажа, че такава собственост на Руската църква нито се числи в Софийска митрополия, нито към имотите на Св. Синод."

По-рано днес министър-председателят Николай Денков каза, че според него дискусията за собствеността на храма ще продължи:

"Видях нотариалния акт, той е издаден през 1997 година, но тепърва предстои да се анализира как стоят юридически въпросите със собствеността, тъй като те трябва да бъдат на реципрочна основа по отношение на българските църкви в Москва и на Руската църква в София."

Продължават и споровете под чия юрисдикция е църквата - на БПЦ или РПЦ. Според митрополит Гавриил, Руското подворие има свой устав, който през 2011 г. е регистриран от Св. Синод. Той ще бъде издирен и представен на заседанието на 3 октомври и тогава ще стане ясно кой какви права има.

"Аз мисля, че юрисдикцията на Руската църква, защото това е посолство на Руската църква, но не мога да съм сигурен докато не видим какво пише в този устав", каза Ловчанският митрополит Гавриил.

Премиерът коментира и казуса с връчената вчера нота на нашия посланик в Москва като каза, че това няма да промени решението на ДАНС. Според него докладът на ДАНС е пределно ясен, но е закъснял.

"Действително доста от информацията е за предишни години, така че въпросът кога е трябвало да се реагира е отворен, ние ще имаме разговор с председателя на ДАНС, той е в командировка, като се върне този разговор ще бъде проведен", поясни Денков.

Коментар за действията на ДАНС направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:

"Към днешна дата службите са на президента Радиев, това твърдят колегите от ПП-ДБ. Надявам се те да са имали достатъчно основание, когато са готвили документите съответно към тези граждани. Първият въпрос е към тях, вторият за мен незабавно трябва да се отвори църквата."

Междувременно беше опровергана информацията, че вчера вечерта тримата наши свещеници са били при посланик Митрофанова, за да искат ключовете за църквата. Митрофанова чака указания от руския патриарх Кирил дали да отвори храма. Патриарх Неофит назначи свещениците в църквата и каза, че очаква от посолството да я отвори. Информирал е и руския патриарх за казуса. /БНТ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK