Русия заплаши със "суров отговор" в случай на конфискация на руски активи на Запад

Мария Захарова, официален представител на руското външно министерство. Снимка: ЕРА/БГНЕС

Отношението ще бъде "като към крадци"

Москва предупреди Запада, че ще даде "изключително твърд отговор", ако Съединените щати и Европейският съюз решат да конфискуват стотици милиарди долари замразени руски активи, предава "Ройтерс".

От началото на пълномащабното руско нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Съединените щати и техните съюзници забраниха транзакциите с централната банка на Русия и Министерството на финансите, замразявайки около 300 милиарда долара суверенни руски активи на Запад.

Въпреки това не бяха взети допълнителни решения какво да се прави с тези активи. Киев иска прехвърлянето на тези средства или поне приходите от тях за възстановяването на Украйна, но тези искания са ограничени от липсата на законодателна рамка, която да предвижда изтеглянето на суверенните средства на която и да е държава.

Европейският съюз прие законодателство в понеделник за конфискуване на неочаквани печалби, направени от замразени активи на руската централна банка, първата конкретна стъпка към постигане на целта на блока да използва парите за финансиране на реконструкцията на Украйна.

"Това е кражба. Това е присвояване на нещо, което не ви принадлежи", коментира това решение Мария Захарова, официален представител на руското външно министерство.

Тя заплаши, че ответните мерки ще бъдат "изключително тежки", без да уточни какви точно действия ще предприеме Москва.

"При положение, че страната ни квалифицира това като кражба, отношението ще бъде като към крадци", добави Захарова.

По-рано Русия каза, че ако имуществото й бъде конфискувано, lв отговор могат да бъдат конфискувани американски, европейски и други активи. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK