Русия: Украйна не осигурява безопасността при конфликти в ЗАЕЦ

Снимка: ЕРА БГНЕС

В началото на войната руските сили превзеха Запорожката атомна електроцентрала

Украйна не спазва принципите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за осигуряване на ядрена безопасност при въоръжен конфликт, както и препоръките за осигуряване на безопасността на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Това каза в интервю за ТАСС директорът на второ управление на страните от ОНД на руското външно министерство Алексей Полишчук.

Дипломатът отбеляза, че украинските опити да превземат Запорожката атомна електроцентрала са добре известни.

"Едно от тях се състоя непосредствено преди посещението на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси в станцията на 1 септември 2022 г.", добави той. Днес Украйна не спазва формулираните от Гроси седем принципа за осигуряване на ядрена сигурност при въоръжен конфликт, както и пет препоръки за гарантиране на безопасността на Запорожката атомна електроцентрала, отбеляза дипломатът. Ние осъждаме такива действия на Киев и призоваваме западните страни да не си затварят очите за опасните му игри с огъня, с ядрения огън".

Според Полишчук поради факта, че западните страни продължават да въоръжават Украйна и в същото време избягват да осъждат терористичните действия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), украинският президент Владимир Зеленски има впечатлението "сякаш някое негово действие ще остане ненаказано, а вероятно и ще бъде одобрено".

"Въпреки това всички опити за превземане на Запорожката атомна електроцентрала бяха ефективно отблъснати от руските въоръжени сили. Генералният директор на МААЕ беше информиран за това от нас", добави директорът на ведомството.

Експертите на МААЕ получиха достъп до покрива на реакторен блок 2 на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Не са забелязали никакви мини или експлозиви там. Това заяви Гроси.

Киев 3 пъти се опита да освободи АЕЦ Запорожие, заяви през октомври началникът на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов.

Русия обяви по-рано, че има доказателства, че Киев иска да превземе Запорожката АЕЦ.

Специалните части на Силите за специални операции на украинските въоръжени сили (ВСУ) планират действия за превземане. Това съобщи в края на септември ТАСС, като цитира свой източник.

Западът обучава украински диверсанти да извършват атаки срещу руски ядрени съоръжения. Това заяви в сряда директорът на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин.

През пролетта на 2022 г., в началото на войната в Украйна, руските сили превзеха територията на Запорожката атомна електроцентрала и сателитния град Енергодар. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK