Русия ще обслужва в рубли държавния си дълг

Снимка: ЕПА, архив

Западните страни оказвали натиск над Китай да ограничи търговията си с Русия

Заради санкциите на САЩ, Европа и съюзниците им, блокиращи достъпа на Руската федерация до част от златните и валутните й резерви, не може да използва почти половата от тях - около $300 млрд., съобщи агенция "Интерфакс".

"Това е към половината от тези резерви, които имахме. Общият обем на резервите ни е $640 млрд, около $300 млрд. от резервите сега са в състояние, в което не можем да ги използваме", е казал министърът на финансите Антон Силуанов в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин" на руската обществена телевизия. Той отбелязал, че е замразена част от златните и валутните резерви, включително Фонда за национално богатство.

Силуанов посочил също, че част от резервите на Руската федерация са в юани, заради което Западът се опитва да накара Китай също да ограничи достъпа й до нейната валута. По думите му западните страни оказват натиск над Китай да ограничи и търговията си с Русия. "Но аз мисля, че партньорските ни отношения с Китай ще ни позволят все пак да запасим сътрудничеството си, което сме постигнали, и не само да го запазим, но и да го засилим в условията на затварящите се западни пазари", подчертал Силуанов.

По думите му от замразяването на резервите в Руската федерация са възникнали проблеми с изпълнението на задължения, включително по отношение на дълговете.

Руският финансов министър повторил изказаната по-рано теза - Русия ще обслужва в рубли държавния си дълг, включително деноминирания в чуждестранна валута, докато част от резервите й не бъде размразена. "Струва ми се абсолютно справедливо, като казваме, че не отказваме да покриваме задълженията на държавата, да ги плащаме в рубли до момента, в който нашите златни и валутни резерви не бъдат размразени", - казал още той.

"Трябва да плащаме за критичния внос. Храна, медикаменти и редица други жизнено важни стоки. Но, още веднъж повтарям - дълговете, които трябва да плащаме на държави, които се отнесоха недружелюбно към Руската федерация и наложиха такива ограничения за използването на златните и валутни резерви - именно на тези страни ние ще плащаме в еквивалент в рубли", заявил Силуанов. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK