Русия отново удари украински пристанища за износ на зърно

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Това се случи часове преди срещата Путин - Ердоган в Сочи

Тази нощ Русия нанесе въздушен удар срещу едно от основните пристанища в Украйна за износ на зърно, предаде "Ройтерс".

Става въпрос за пристанището край Измаил, което е второто по големите в Одеска област и от което се изнася зърно. Преди удара, малко след полунощ, украинските военновъздушни сили предупредиха жителите на Измаил да се скрият в убежищата.

Атаката е извършена, преди планираните за днес, 4 септември, разговори между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Путин и Ердоган трябва да се срещнат в руския черноморски курорт Сочи, като темата на разговорите им ще бъде свързана с опитите на Анкара и на ООН за съживяване на споразумението за износ на украински зърнени храни.

През юли т.г. Русия се оттегли от зърнената сделка, година след сключването й, с аргумент, че нейният собствен износ на храни и торове е изложен на риск.

След като се оттегли от споразумението, Русия често атакува украинските пристанища на река Дунав, които се превърнаха в основен транспортен коридор за износ на зърно от Украйна. В неделя, например, руските части удариха голямото украинско пристанище на Дунава - Рени. При атаката бяха ранени най-малко двама души. Разрушена бе и пристанищна инфраструктура.

Говорителят на украинската армия в направление "Юг" Наталия Хуменюк заяви, че отново е ударена гражданска инфраструктура. Повече от дроновете са били свалени от противовъздушната отбрана, но окончателните данни все още се уточняват.

По предварителни данни са свалени 17 руски дрона камикадзе. Щети има нанесени в няколко населени места в Измаилския район - повредени са складове и производствени мощности, селскостопанска техника и оборудване на промишлени предприятия.

Маршрутът на безпилотните летателни апарати е бил точно същият като предишната нощ. "Врагът разполага с достатъчно ресурси, за да повтаря такива атаки една след друга".

Хуменюк потвърждава извода от преди седмица за нова тактика на руските удари - на няколко вълни със сменящи се траектории, за да бъде излъгана противовъздушната охрана и да се изхабят ресурсите й. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK