Русия ожесточава ударите по ключови градове в Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Зеленски подчерта, че Русия все повече се изолира от света

Украйна твърди, че е отблъснала над 40 вражески атаки през последното денонощие, съобщава "Ройтерс".

Поредицата от руски нападения по фронта са съсредоточени срещу два украински града в Донецка област.

От Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщиха, че боевете са били най-тежки по западните подстъпи към Бахмут - един от двата града на изток, заедно с Авдиевка, които руските сили са атакували.

Руските сили обсаждат Бахмут от месеци, като това е най-продължителната битка в продължаващата повече от година война.

Във видеообръщение през нощта президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди руските въздушни удари, които съвпаднаха с честването на православната Цветница, и подчерта, че Москва все повече се изолира от света.

Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че 50-годишен мъж и 11-годишната му дъщеря са загинали, след като руските сили поразиха жилищна сграда в Запорожие. Жена - съпруга и майка на жертвите, беше извадена изпод развалините.

"По този начин терористичната държава отбелязва Цветница. Така Русия се поставя в още по-голяма изолация от света", заяви Зеленски в обръщението си.

Той похвали няколко военни части, защитаващи позиции на изток, и изрази надежда догодина Цветница "да протече в мир и свобода за целия наш народ".

По-голямата част от 41-милионното население на Украйна са православни християни, които празнуват Великден след седмица.

Папа Франциск, който разкритикува войната на Русия, се помоли за мир по време на Великденските събития във Ватикана: "Помогнете на любимия украински народ в пътуването му към мира и хвърлете светлината на Великден върху народа на Русия".

Министерството на отбраната на Русия докладва, че неговите сили са унищожили депо със 70 000 тона гориво близо до Запорожие.

Силите са унищожили складове на украинската армия, съхраняващи ракети, боеприпаси и артилерия, в районите на Запорожие и Донецк, посочиха от ведомството.

Британското разузнаване също посочва, че през последните седем дни Русия вероятно е увеличила атаките си около град Маринка в Донецка област - на 20 километра югозападно от град Донецк.

За Маринка се водят битки от 2014 г. и до голяма степен градът е разрушен от артилерийски обстрел. Той контролира подстъпите към Донецк и ключовия път H15.

Русия продължава да дава висок приоритет на ресурсните операции в по-широкия сектор на Донецк, включително в районите на Маринка и Авдиевка, като изразходва значителни ресурси за минимални завоевания, отчита британското Министерство на отбраната. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK