Русия не желае международно разследване на самолетната катастрофа с Пригожин

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Пригожин е пътувал в произведен в Бразилия Embraer Legacy 600

Русия няма да провежда разследване съгласно международните правила на самолетната катастрофа, при която загина шефът на Вагнер Евгений Пригожин, пише "Политико", като се позовава на бразилските авиационни власти.

Пригожин е пътувал в произведен в Бразилия Embraer Legacy 600, който се разби северно от Москва миналата седмица.

Бразилският център за разследване и предотвратяване на аеронавигационни инциденти (CENIPA) каза пред Ройтерс във вторник, че ще се присъедини към ръководеното от Русия разследване на катастрофата, ако бъде поканен и ако разследването се проведе съгласно международните правила.

Но Русия няма да започне такова международно разследване "в момента", заяви бразилската страна.

"Те не са задължени, само е препоръчително да направят това", каза Марсело Морено, ръководител на CENIPA, пред Ройтерс. "Ако кажат, че ще започнат разследването и поканят Бразилия, ние ще участваме дистанционно", добави той.

Разследващите въздушни катастрофи обикновено се стремят да водят своите разследвания възможно най-прозрачно, като целта е подобряването на стандартите за безопасност като най-висок приоритет.

Самолетът с Пригожин се разби точно два месеца след неуспешния бунт на ЧВК "Вагнер" срещу Кремъл през юни. Всичките 10 пътници, включително вторият човек във "Вагнер" Дмитрий Уткин, са загинали, според Москва.

Шест дни след смъртта си Пригожин беше погребан на скромна церемония в Санкт Петербург, съобщи неговата пресслужба във вторник. Руският президент Владимир Путин не присъства на погребението. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK