Румънските фермери ще получат помощ от 20 млн. евро

Снимка: Официална страница на правителството на Румъния

10 млн. ще бъдат от Европейската комисия

Румънското правителство ще одобри отпускането на 20 милиона евро за фермерите. Това стана ясно преди днешното заседание на кабинета, на което се очаква да бъде взето официално решението. 10 милиона ще бъдат по линия на Европейската комисия, 10 милиона - от бюджета на Министерството на земеделието.

„15 дни след обнародването в Държавен вестник земеделските производители ще могат да подадат документите си и да се възползват от тази финансова помощ. По-късно на базата на това решение и след одобрение на допълнителните средства от втория транш от Европейската комисия ще разпределим и останалите средства“, информира премиерът Николае Чука. Той уточни, че от 15 май фермерите, подали документите си до 23 март, ще могат да получат помощи на стойност 26,1 млн. евро, а другия пакет от 22 млн. евро - от второто полугодие на тази година.

„Вчера получих отговор на писмото, изпратено до председателя на Европейската комисия. То потвърждава отпускането на втори пакет за подкрепа от около 100 млн. евро за земеделските производители, засегнати от вноса на селскостопански продукти от Украйна“, каза още министър-председателят на Румъния.

Той подчерта, че трябва да се избягват едностранни мерки и че на срещата на земеделските министри на 25 април на базата на диалог и политически консултации ще бъдат идентифицирани решения за защита на фермерите, за постигане на пазарен баланс и за продължаване на подкрепата за Украйна. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK