Румънските фермери блокираха отново границата с Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Блокирането се извършва с едрогабаритна селскостопанска техника

Румънски фермери блокираха пункт на румънско-украинската граница в четвъртък, съобщи украинската държавна митническа служба.

Фермери и превозвачи блокираха магистрали и забавиха трафика с колони от трактори и камиони в знак на протест срещу високата цена на дизела, застрахователните ставки, мерките на Европейския съюз за защита на околната среда и натиска върху вътрешния пазар от вносни украински селскостопански стоки.

Протестиращите искат мораториум върху изплащането на заеми, по-бързи плащания на субсидии и отделни опашки на граничните пунктове и черноморското пристанище Констанца за камиони от ЕС и такива извън блока, включително Украйна.

"Блокирането се извършва с едрогабаритна селскостопанска техника", каза украинската държавна митническа служба за блокадата в четвъртък на ГКПП Халмеу-Дякове.

"Трафикът, напускащ Украйна, за камиони е временно спрян, за да се предотврати блокирането на пътнически автомобили. Продължителността на блокадата все още не е известна", се казва в приложението за съобщения Telegram.

Румънските черноморски пристанища са ключови за украинския селскостопански износ на фона на частичната блокада на Черно море от Русия и логистичните затруднения при транзита през украинската сухопътна граница с ЕС.

До постигането на споразумение тази седмица полските превозвачи също блокираха някои украински гранични пунктове в знак на протест срещу, според тях, нелоялна конкуренция от украинските им колеги. Протестите предизвикаха искания ЕС да възстанови система, при която украинските компании се нуждаят от разрешителни за работа в блока и същото за европейските шофьори на камиони, влизащи в Украйна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK