Румъния също мисли за забрана на украинското зърно

Източник: iStock

Утре министърът на земеделието на Украйна трябва да проведе разговори с Румъния

Румъния е готова да последва три други страни със забраната върху вноса на украинско зърно, съобщава "Ройтерс".

Това е неуспех за Киев, който се опитва да освободи износа през Източна Европа и да спаси военновременното споразумение за доставка на зърно през Черно море.

Ако износът в източноевропейските страни не бъде възобновен или не се осигури удължаване на черноморската зърнена сделка, големи количества зърно ще останат блокирани в Украйна. Това ще засегне нейния износ и ще ѝ създаде допълнителни икономически проблеми, докато се бори с руските сили.

Преговорите между Киев и Варшава продължиха втори ден, след като страните членки на Европейския съюз Полша, Унгария и Словакия наложиха забрани за внос, за да защитят своите пазари от притока на по-евтини доставки след руската инвазия в Украйна.

Управляващата Социалдемократическа партия в Румъния засили натиска върху Киев, заявявайки, че ще поиска от коалиционното правителство да одобри спешен указ, налагащ временна забрана за внос на зърно от Украйна, въпреки че иска транзитът да продължи.

Утре министърът на земеделието на Украйна трябва да проведе разговори с Румъния, чието черноморско пристанище Констанца е обработило около 12 милиона тона украинско зърно от началото на войната.

Големи количества украинско зърно са блокирани в Източна и Централна Европа, тъй като ниските световни цени и търсенето означават, че зърното не може лесно да бъде продадено.

Полша, чиято управляваща националистическа партия "Право и справедливост" е изправена пред избори тази година и разчита на селските райони за подкрепа, отиде по-далеч от други страни, като спря транзита на украинско зърно и храни и забрани вноса.

Полският министър на земеделието Робърт Телус заяви, че Варшава търси решение, което да позволява транзит през Европа.

"Разговаряме с ЕС, както и с Украйна, за да намерим решения. Искаме тези продукти да отидат в Европа, но да влязат дълбоко в Европа", посочи той преди втория ден от преговорите във Варшава.

ЕС разкритикува Полша, Унгария и Словакия за въвеждането на индивидуални забрани.

На 16 април служебният министър на земеделието Явор Гечев заяви, че България също обмисля да въведе подобна забрана. Чехия пък заяви, че няма да наложи забрана сама, но иска решение на ЕС.

Днес украинска делегация, водена от вицепремиера Александър Кубраков, проведе разговори в Турция относно статута на Черноморската инициатива за зърно, която трябва да изтече на 18 май. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//