Румъния отбелязва националния си празник с военен парад в Букурещ

Снимка: БТА, архив

В парада ще дефилират и около 150 чуждестранни войници

Румъния посреща днес националния си празник 1 декември. Датата бележи най-важния момент в историята на страната, когато през 1918 г. 600 депутати и 628 представители на културни и обществени организации гласуват обединението на областите Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат (най-западната част на Румъния до границата с Унгария и Сърбия) с Румъния, включително Буковина и Бесарабия.

Над 1500 военнослужещи и специалисти от румънските министерства на отбраната и вътрешните работи, румънската разузнавателна служба, специалната телекомуникационна служба и Националната пенитенциарна администрация ще участват в традиционния парад по случай националния празник в Букурещ. 

В събитието, което се провежда всяка година около Триумфалната арка, ще се включат и около 130 технически средства, от които 40 самолета. 

В парада ще дефилират и около 150 чуждестранни войници от отряди от Белгия, Франция, Северна Македония, Република Молдова, Люксембург, Полша, Португалия, Съединените щати и Нидерландия. Публиката ще има възможност да види бойни самолети от Германия, САЩ и Турция.

Сред звездите на парада ще бъдат бронираните машини “Пираня”, произведени в Румъния. За първи път на събитието гостите и жителите на Букурещ ще могат да видят хеликоптери “Блек Хоук", съобщава БТА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK