Румънците са най-изложени на риск от бедност и социално изключване в ЕС

Снимка: Novini.bg

Веднага след Румъния е България

Повече от 34% от румънците са изложени на риск от бедност и социално изключване. Това е най-високият дял сред страните членки на Европейския съюз през 2022 г., показват данните, публикувани от Евростат в сряда и цитирани от Аджерпрес. Веднага след Румъния се нарежда България с (32,2%), следвана от Гърция и Испания (и двете с 26%), съобщава БТА.

Според Европейската статистическа служба миналата година 95,3 милиона души в Европейския съюз (21,6% от населението) са били изложени на риск от бедност и социално изключване, тоест те са живели в домакинство, което е изправено пред поне един от три ситуации: риск от бедност, тежки материални и социални лишения и/или живеещи в домакинство с много нисък интензитет на работа. 

Най-ниски дялове са отчетени в Чехия (11,8%), Словения (13%) и Полша (16%). На ниво ЕС рискът от бедност и социално изключване през 2022 г. е по-висок за жените, отколкото за мъжете (22,7% спрямо 20,4%). Освен това над една пета (22,4%) от населението на ЕС, живеещо в домакинство с деца на издръжка, е било изложено на риск от бедност и социално изключване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK