Румен Радев: В България се води операция по ограничаване на вируса

Снимка: Infomreja.bg

Радвам се, че медиите вместо само реклами дават и инструкции

В България се води операция по ограничаване на вируса. Чуват се всякакви оценки, но има организация, МС води тази операция и Изпълнителната власт действа във форсмажорна ситуация. Призовавам да се отнасяме с разбиране към полагащите се усиля. Има ефект от тях, България задържа кривата на разпространение доста ниско, така че здравната система да поеме случаите. Важни са мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата, обяви на извънреден брифинг президентът на РБ, Румен Радев.

Той е обнадежден от това, че българите се вслушаха в призива на Щаба и правителството, спазва се и дистанция и изолация. Видяха, че не сме били подготвени от такъв мащаб, не само при нас е така – нито лично, нито като резерв. В София лекари нямат маски, камо ли в другите градове. Можем ли да кажем кога ние очакваме да пристигнат предпазни средства и тестове за хората на първа линия? Важна е информацията в една такава кампания.

Знам, че се полагат усилия съвместно с ЕС и не само, но искам да уверим гражданите. Лекари споделят, че нямат ясни инструкции за работа. Има ли разписани ясни инструкции? Приемаме строги мерки, за лекари, отказващи лечение, но трябва да направим така, че преди наказанията – лекарите да бъдат осигурени с предпазни средства.

Радвам се, че медиите вместо само реклами дават и инструкции. Призовавам институциите да не насаждат страх и паника. Нека институциите си мерят приказките и не надскачат закона и изпълняват всички заповеди. Иначе показвам дезорганизация. В страната се вихри спекула с най-необходимото. Призовавам гражданите да продължат да подават сигнали за подобни спекули. Грозно е да се печели на гърба на здравето. Не го правете, не е достойно!

Паралелно със здравната криза се развива и икономическа криза. Ако не я овладеем, ще стане хуманитарна за много българи. Вярвам, че ще имаме мерки за най, най-засегнатите. Нашите възможностите ни са скромни, но не трябва да допуснем един ден дългът да победи страха. Трябва да поемем и здравните, и политическите, и икономическите аспекти на кризата. Трябва, господин Примиер, да победим кризата със знание и обединение, обобщи още Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK