Румен Радев: Най-голямо значение за изборния процес е прозрачността

Снимка: Infomreja.bg

През 2019 година в България предстоят два вида избори и е много важно те да бъдат прозрачни и честни, да има широко представителство на българските граждани във вота, защото доверието в изборите е важно за демократичното формиране и функциониране на институциите. Това заяви президентът Румен Радев на дискусия, посветена на изборния процес, организирана по инициатива на държавния глава с участието на експерти по темата.

При откриването на срещата президентът отбеляза, че от доверието на гражданите в провеждането на изборите зависи и легитимността на самата политическа система, затова е важно да се идентифицират предпоставките, които могат да компрометират вота и да се приложат мерки за ограничаването им, както организационни, така и чрез използването на съвременни технологии.

По думите на Румен Радев с най-голямо значение за изборния процес е прозрачността – при броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии (СИК), при оформянето на протоколите в СИК, при предаването и тяхното отчитане. „Като добавим и други проблеми, засягащи самото сформиране и подготовка на членовете на секционните избирателни комисии, като добавим и начина на формиране и актуализация на избирателните списъци, проблемите се разширяват чувствително“, отбеляза президентът.

Румен Радев определи като „повърхностни доводи“ аргументите за отказ от въвеждане на машинно гласуване. Той даде пример с Холандия, където при по-висока активност се наблюдава значително по-малък дял на недействителните бюлетини в сравнение с България. Процент от 5-6 на сто недействителни бюлетини, както е у нас, е голямо отклонение, това означава изкривяване на изборния процес и подмяна, заяви държавният глава и посочи, че така се стига до съществена промяна на съотношението на политическите сили в парламента. Президентът посочи, че причините за подобен проблем може да се дължат на недобра организация, слаба подготовка на членовете на СИК, но може да бъдат и напълно осъзнати, за което говорят и сигналите за нередности в изборите, свързани с манипулация на протоколите или оказване на натиск върху комисиите.

Като възможност за решаване на проблема с прозрачността при броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии президентът посочи въвеждането на видеонаблюдение след края на гласуването, което да дава възможност на избирателите да наблюдават дистанционно този процес със звук и картина. „Важно е и законодателят така да реши този въпрос, че да се запази и тайната на гласуването, но най-вече да има пълно обхващане на броенето на бюлетините от отварянето на урните до броенето и оформянето на протокола“, заяви президентът и посочи, че подобна мярка ще има сериозен дисциплиниращ ефект върху самите членове на секционните избирателни комисии.

Президентът постави въпроса и за смисъла на втория формуляр на протокола, който СИК получава, при положение че Изборният кодекс предвижда и чернова. Президентът призова участниците в дискусията да предложат организационни мерки за начина на формиране и подготовка на членовете на секционните избирателни комисии, за въвеждането на машинно гласуване, електронно, дистанционно гласуване и актуализация на избирателните списъци и възможност на гражданите да проверят дали някой не е злоупотребил с техния глас.

По думите на Пламен Узунов – секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, по лесен способ, който няма да изисква голям финансов ресурс, може да се осигури видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Включването на видеонаблюдение след края на гласуването в Секционните избирателни комисии ще осигури прозрачност, постига се граждански контрол и се изпълняват добрите европейски практики, заяви проф. Емилия Друмева – секретар на президента по правни въпроси.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK