Румен Петков отсече: Това е най-жалкият и най-скъпият период в историята на МВР

Източник: АБВ

Лидерът на АБВ задава 6 въпроса към министъра на вътрешните работи

Лидерът на АБВ Румен Петков е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи, в което има 6 въпроса към него.

Сред тях са дали МВР е използвало външни услуги от частни охранителни фирми, лицензирани по реда на ЗЧОД, за обезпечаване на дейностите по охрана на протестите в столицата. Той настоява и за подробна разбивка по дни за периода от 1 до 11 септември. Петков пита още какъв е численият състав на участвалите в дейностите по охрана лица, които са извън структурите на МВР, кои са частните охранителни фирми, участвали в обезпечаването на дейностите по охрана, както и какъв е общият числен състав на служителите на МВР, ангажирани по обезпечаването на охрана на масовите мероприятия и какъв е размерът на сумите, необходими за изплащане на възнагражденията за допълнителен труд и командировъчни на ангажираните служители на МВР.

"Държим да получим договорите, които са сключени с тези фирми за охрана. За мен е принципен въпросът какъв е общият числен състав на служителите на МВР, ангажирани по охраната на масовите мероприятия. Защо въпросът е принципен? Защото по информация са ангажирани 15 хил. служители, при 35-37-хиляден състав на полицията. Това означава, че България няма полицейско покритие. Борисов връща жеста на бандитите като закарва цялата полиция в София и им казва: "Момчета действайте. Вие ми помогнахте на изборите, аз ви връщам жеста сега", посочи още Петков.

Той коментира и охраната на Народното събрание. "Откакто стартира работната процедура в парламента от 9 до 13 ч. сградата на Народното събрание - ясно, че говоря за бившия партиен дом, е плътно оградена от полицаи. Това е едно безсмислено концентриране на полицейски сили. Ако имаме българско Народно събрание, което ще работи, плътно оградено от полиция, няма нужда от други аргументи то да се саморазпусне. В мига, в който народните представители излязат от сградата, полицейският кордон около събранието просто се разтегля. Това са неща, които няма защо да бъдат обяснявани. Те се виждат от всички", каза Петков.

Той попита какъв е размерът на сумите, необходими за допълнителен труд на служителите на МВР.

"Това ще е най-скъпия период в историята на МВР. Всички си спомняме 1990-те години. Тогава имаше протести по 80-100 хил. души и никога не е имало такова съсредоточие на полиция. Тогава също имаше напрежение, много остра конфронтационна атмосфера. Такова преиграване не имало", коментира той.

Според него се създава впечатлението, че някой целенасочено слага прътове и тръби, за да дискредитира протеста.

"Това е най-жалкият период в работата на Министерството", изтъкна той. Румен Петков визира непредоставянето на съда кадрите от камерите, които ги има, които са се показвали в телевизии и които ги има в столичната дирекция.

"На 3-ти предупредих, че няма да има нито един от тези ,които реално извършиха престъпленията, с повдигнато обвинение и онзи ден съдът за съжаление потвърди това, което съм прогнозирал на 3-ти", посочи Румен Петков.

"Това означава, че Борисов е извикал тези типове. И няма кой друг да им осигури влизането през кордона. Единственият, който има интерес да окървави и дискредитира протестите, е министър-председателят", подчерта още Румен Петков.

Лидерът на АБВ коментира и темата за наркотиците. "На 26 май в София бяха зъдържани 40 кг кокаин, на 27 май 320 кг. След това бяха освободени шефът на БОП-а Иво Спиридонов, достоен офицер, човек, с изключително добра кариера, беше освободен шефът на отдел наркотици и служителите, които участваха в задържането. Беше освободен министърът на вътрешниете работи. Нищо друго за тези 360 кг кокаин не се чу, което ме кара да си мисля, че министър-председателят на България не е безучастен към трафика на този наркотик. За това трябва да е ясно, че вътре в БОП-а полицаите са демотивирани и деморализирани", каза още Петков.

Той обърна внимание, че това е така, защото тези, които са направили въможна реализацията по задържането на кокаина, са ги изхвърлили.

"Някой трябва да излезе и да каже къде е наркотикът. Не да излязат след време, че е унищожен, а той да е продължил междувременно предварително планирания път. Това са много сериозни неща, които покрай протестите не бива да бъдат пропускани. Режисираните мероприятия, с които се издигат този и оня, които вършат грозни политически услуги, имам предвид министър Терзийски, не са лицето на МВР", коментира лидерът на АБВ.

По думите му бившият вътрешен министър Младен Маринов не бил лош министър. "Бих казал беше добър министър на вътрешните работи. Една от причините да си отиде беше, че няма да допусне насилие срещу журналисти и мирно протестиращи граждани. Същите тези, на които Терзийски направи грозна, но изключителна услуга. Днес не говорят за оставка на министъра, не говорят за гражданите, за оня клетник представителя на ЮНЕСКО, за оставката на Терзийски говорим само ние от АБВ ,защото той свърши великолепна работа на трима души: Бойко Борисов, Ахмед Доган и Христо Иванов. Днес всички те му се отплащат за услугата, която му направиха. Най-грозното нещо, което се е случвало с вътрешно министерство", каза още Румен Петков.

Румен Петков припомни, че на обществото е обяснено, че Младен Маринов е освободен заради случая в Росенец.

"И този, който ръководеше полицейските сили в Росенец - Терзийски, беше направен министър. Що, щото организираше шоуто", изтъкна още Петков.

Лидерът на АБВ коментира и темата за разделянето на протеста. "Последно по разделянето на протеста. Почти всяка вечер съм на площада пред президенството. Никога не тичам на първия ред, защото знам, че не ми е там мястото. Трябва да има мярка. Тези, които тръгват да разделят протеста, обслужват само и единствено Борисов. Той в това успя - раздели протеста. Противопостави ненужно хора. Много се надявам да се сложи край на политическото яхане на този граждански протест. Да се опиташ политически да яхнеш недоволството на хората е уродливо явление", подчерта още Румен Петков. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Николай07:48 - 18.10.2020
Може би периодът, когато Румен Петков беше начело на ведомството, е по-добър? Тогава абривеатурата МВР се четеше Маджо Вика Румен, а за Братя Галеви трябва да оставим самия вътрешен министър от онова време да разказва. И ако започне да бърка, да го поправяме.
Искариотски18:51 - 12.09.2020
Прав е човека, необходимо е просто да се сложи един шадрван отвън, за да могт протеатурите да се изпикаят и готовоо...
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK