Ротаракт клуб – Дупница, с поредна кръводарителска акция

Снимки: Ротаракт клуб - Дупница

Първата акция за тази година ще се проведе на 12 и 13 май 2023г. от 10:00 ч. до 15:00ч. в заседателната зала на Община Дупница

От шест години насам Ротаракт клуб – Дупница, организира няколко пъти годишно кръводарителски акции в града, които преминават под мотото „В кръвта ти е да спасяваш животи“. Първата акция за тази година ще се проведе на 12 и 13 май 2023г. от 10:00 ч. до 15:00ч. в заседателната зала на Община Дупница.

Акцията е резултат от дългогодишното партньорство на клуба с Отделение по трансфузионна хематология-Кюстендил, Община Дупница и Ротари клуб Дупница, както и с местните бизнеси, подкрепящи инициативата.

 Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да бъде кръводарител, като цялата процедура трае до 30 минути.

След кръводаряването, всеки ще получи бележка за два дни отпуск и подкрепителна закуска. Важно е да отбележим за редовните кръводарители, че минималният срок между две кръводарявания е 60 дни.

Как става кръводаряването?

Първо се попълва въпросник за здравословното състояние на кандидат-дарителя. Следва преглед от лекар и взимане на 2-3 капки кръв от пръста - експресно изследване на нивото на хемоглобина и кръвната група. Само когато всичко е наред се пристъпва към процедурата по кръводаряване. Кръводаряването представлява дарение на 450 мл кръв за около 5-7 минути без никакъв риск за здравето!

В случай, че по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, преустановява се процеса, а дареното количество кръв се използва за производство на кръвни продукти.

Важно е да се знае, че:

- Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ти клетки и увеличава защитните сили на твоя организъм.

- Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.

- Количествено кръвта ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено - за 3-4 седмици.

- След предварително заявяване на желание, дарителят получава уникален код за проверка на резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK