Три законопроекта, нужни, за да получим по-нататъшно финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, ще входира в Народното събрание Министерски съвет. Главният от тях - този за Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщава news.bg.

"Министерски съвет одобри законопроекта на Министерството на правосъдието за противодействие на корупцията при лица, заемащи висши длъжности. С този законопроект създаваме разследващ орган, който да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта и предвиждаме гаранции, че този орган да не бъде употребяван нито като бухалка, нито като чадър", представи концепцията си Зарков.

Основната идея на служебния кабинет, която обаче трябва да получи парламентарна подкрепа - комисията да се занимава основно с корупцията по високите етажи на властта, а не толкова с отнемане на имущество, което е основната дейност към момента.

За да има реална обективност в Антикорупционната комисия, правосъдното ведомство предлага членовете й да се излъчват от няколко независими един от друг органи - Народното събрание, президента, както и от върховните съдилища.

И още: "Предвиждаме независимост и на разследващите, така че да не може да се оказва влияние върху тяхната работа. Искаме да излезем от порочния кръг, свързан с председателите. Затова предлагаме този орган да се председателства на ротационен принцип от петте му члена по една година, като се почне на ротационен принцип. Така всеки един от председателите му ще знае, че съвсем скоро друг ще погледне неговата работа", подчерта служебният министър на правосъдието.

Освен законът за КПКОНПИ, приет е още и Закон за допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, с който се създават електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписани актове, което било основно за създаване на имотен регистър. "Това, освен че е ангажимент по ПВУ, е висящ въпрос от 25 години", посочи Зарков.

Допълва се и Законът за медиацията, с който се предвижда въвеждане на задължителна съдебна медиация по дадени търговски дела, свързани например с семейни отношения, делби, етажна собственост и др.

Поради ангажименти по ПВУ се изменя и Законът за обществените поръчки, анонсира в блиц изявление без възможност за въпроси финансовият министър Росица Велкова.

"Най-важното и значимо е, че се прекратяват порочните практики, свързани с инхаус процедурите, като спираме възможностите за превъзлагане. Вече няма да може търговско дружество, което използва инхаус процедури, да превъзложи на фирми, които не могат да се явят и да спечелят обществена поръчка по начина, по който това трябва да се случва - прозрачно и публично", каза финансист номер едно.