Ромите в Гърмен на протест, искат си евангелската църква

снимки: infomreja.bg

Ромите от гърменския квартал „Кремиковци” днес се събраха на протест пред сградата на кметството с искане да бъде възстановена съборената им църква.

Те се заканиха, че ако не бъде изграден нов молитвен дом, ще преминат към гражданско неподчинение.

Напрежението в махалата ескалира, след като миналата седмица от Общината издадоха заповед за събаряне на ламаринената постройка, която хората ползваха седем години за евангелска църква и като център за социални услуги.

Въпреки несъгласието на местните жители, караваната в крайна сметка бе бутната.

Тогава заместник-кметът на Гърмен Минка Капитанова обясни, че църквата е срината по настояване на Асоциация „Интегро” – собственик на постройката. Другият мотив бе, че много роми са се прикачили незаконно към електромерите на молитвения дом и крадат ток.

Днес на протеста обаче жителите на квартал „Кремиковци” открехоха да са злоупотребявали.

ИНФОМРЕЖА научи, че от „Интегро” са подали молба за събаряне до Общината в Гърмен на 7 август миналата година. Едва на 16 май тази година обаче от кметството изпращат багерите да съборят металната конструкция.

Минка Капитанова не успя да обясни защо толкова време се е бавила кметската администрация и едва сега е изпълнила молбата на асоциацията.

Освен това заповедта е подписана от бившия кмет Ахмед Башев, който към 16 май вече е бил избран за народен представител.

Събралите се днес на протест стотина жители на квартала не скриха подозренията си, че църквата им е съборена като акт на отмъщение от страна на бившия управник, тъй като не получил очакваната подкрепа от ромите на парламентарните избори.

Те заявиха, че от „Интегро” имали намерение да премахнат ламаринената конструкция, но на нейно място да вдигнат голяма и масивна сграда, която да ползват като църква и като социален център. Идеята първоначално била подкрепена от бившия кмет Ахмед Башев.

Пред протестиращите днес Минка Капитанова заяви, че преди да се пристъпи към процедурата по събаряне, Башев назначил проверка, която установила, че църквата не се използва по предназначение и не поддържала необходимата хигиена.

„Не е вярно, че крадем ток. Лично аз платих 217 лева ток за четири месеца назад на църквата. Защо не я събориха досега, след като от миналата година е имало молба за премахване, а трябваше да минат изборите? Що се отнася до хигиената - това беше нашият храм и е недопустимо в него да бъде мръсно. Чистехме преди всяка служба, а ние се събирахме всеки ден. До последно ни обещаваха, че няма да ни събарят църквата, ако гласуваме за ДПС. Като се разбра, че хората не са гласували правилно, четири дни след вота изпратиха багери”, коментира ситуацията ромският пастор Иван Айдаров.

Той и протестиращите бяха категорични, че искат молитвеният им дом да бъде възстановен.

„Не сме се събрали тук да се караме и да предизвикваме безредици, а да си търсим правата. Не мразим никой, тук сме, защото са ни нарушени правата. Ние сме християни, имаме нужда от църква, където да се събираме да слушаме проповеди, да се молим, да учим децата на вяра и добродетели. Много тежко преживяваме това варварско отношение към вярата ни и към нас самите”, заявиха ромите на протеста.

Те не скриха страховете си, че следващата стъпка е да бъдат съборени къщите им в квартала.

Много от тях признаха, че чували закани за премахване на ромския квартал и заселване на ромите на други места в общината.

„Много от хората не дойдоха днес да протестират от страх. В последните дни върху нас се оказват натиск и заплахи. 150 души са заплашени, че ще ги изгонят от работа по временната заетост към общината, ако протестират. Живеем в постоянен страх, третират ни като животни. Мразят ни много, но какво да правим, такива сме създадени”, оплакаха се жителите на квартал „Кремиковци”.

Те се заканиха, че ако някой реши да събаря къщите им, ще бъде наказан.

„Още отсега заявяваме, че който дойде да ни бута къщите, ще бъде бит, то се видя, че с добро нищо няма да постигнем. Ще затворим децата си в къщите и нека багерите минават”, предупреди Красимир Илиев.

Ромите се оплакаха, че в квартала нямат ток, вода, канализация и тоалетни.

„Села с по 20 жители имат кметски наместник, ние сме 1500 и нямаме. Настояваме да ни бъде назначен кметски наместник, който да гони проблемите и да отговаря за квартала”, настояха ромите.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

катя10:24 - 29.05.2013
и този боклук сега е в парламента да ми решава бъдещето ПАЗИ БОЖЕ колко ли още такива боклуци се наместиха там след тези избори "БРАВО"НА ВСИЧКИ КОЙТО ГО ПОДРЕПИХА
ск16:55 - 28.05.2013
Ей най-накрая и циганите го разбраха що за стока е. Само рибанци като ряпата и ягнето няма да го проумеят. Тоя път башев падна по ниско и от циганите. Голяма работа е ей.
ахмед11:17 - 28.05.2013
не мога да повярвам че Башев е направил такова нещо, бях чувал за него но това което е направил за отмъщение е непростимо нито на този нито на онзи свят, срамувам се че съм мюсюлманин и искам да се извиня на хората за това което им се е случило, не ни мразете всички мюсюлмани не сме като този безверник, ние уважаваме вашата вяра. Аллах прости му на Башев той не разбира това което върши. А на ромите ще кажа нека Господ ви помогне и скоро да имате по-хубав молитвен дом.
12411:04 - 28.05.2013
какво правим ли , ами зетя Сандокан с двата ножа ще коли наред . Ние смеси виновни , на площада трябваше да са и християнии мюсюлмани портив този дерибей одавна ама нали са роми никой не ги подкрепя . Ромите ни показаха . Браво

FACEBOOK